Hans Nijenhuis boos over ‘hetze’ tegen Angela de Jong

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis is enorm geraakt door de storm van kritiek waarin zijn columniste Angela de Jong twee weken geleden terechtkwam. Dat laat hij weten in de podcast Hoofdzaken. Het hek was van de dam toen De Jong vlak na de jaarwisseling in de allereerste RTL-Jinek zat. Opeens hadden critici hun buik vol van de dubbele pet van de AD-ster, die geacht wordt onafhankelijke recensies te schrijven, maar ondertussen heult met tv-prominenten als Eva Jinek en Jan Slagter.

Nijenhuis had helemaal geen moeite met het optreden van De Jong in de eerste RTL-Jinek. “Angela bespreekt haar tv-optredens en mediaoptredens van tevoren met mij. Dat hoeft niet per se uitgebreid hoor. Dat kan ook in een appje, van: ‘Ik zit vanavond daar en daar, is dat oké? Wat is onze visie op dit of op dat?’ We hebben het van tevoren ook gehad over die eerste uitzending van Jinek.”

Ze zat er vorig jaar ook en het jaar daarvoor ook, benadrukt Nijenhuis. “Dat komt omdat Jinek de eerste uitzending gebruikt om vooruit te kijken naar het jaar en dan hebben ze daar deskundigen zitten en Angela is deskundige op tv-gebied. Dat heeft ze altijd gedaan, dus dat ging ze nu weer doen.”

Een paar dagen later recenseerde De Jong de Jinek-uitzending waarin ze zelf te gast was. “Ik vond dat ze dat keurig deed.”

Zit De Jong niet een beetje té veel op de schoot bij Jinek? “Ik ken haar en ik lees haar. Ik lees alles wat zij schrijft en wat mij opvalt is dat zij programma’s de ene keer heel goed kan vinden en de andere keer niet, namelijk afhankelijk van de aflevering. Ik geloof dat zij een groot respect heeft over hoe Eva Jinek haar werk doet, maar dat verhindert haar niet om ook wel eens een column te schrijven dat Jinek niet de juiste gasten had en dat Op1 dat wel had.”

‘Columnistenhetze’

Hoe kan het dan dat er zo veel mensen kritiek hebben op De Jong? “Het is een ingewikkelde, want wat die columnisten over haar schreven is dat ze overal is en dat er te veel Angela de Jong is, maar met elke column die zij over Angela de Jong schrijven is er weer meer Angela de Jong. Dat vind ik zelf een hele moeilijke.”

Columnist Marcel van Roosmalen behoort tot De Jongs grootste criticasters. “Marcel van Roosmalen, een collega van NRC, een goede columnist en die ken ik toevallig als een heel zachtaardige, leuke en grappige man, die heeft af en toe een complete hetze tegen Angela op Radio 1, waar hij een column heeft. Ik snap dat niet helemaal.”

Het zijn nutteloze bijdragen, briest Nijenhuis. “Ik zie niet helemaal waarom dat nodig is en welk nut het dient en wat luisteraars daar dan mooi aan moeten vinden.”

‘Het raakt ons als mens’

Het is gewoon niet leuk voor Angela, zegt de krantenbaan. “Het raakt ons natuurlijk wel als mens. Angela houdt zich groot, maar laat ik voor mezelf spreken: het raakt mij wel als iemand die mij dierbaar is – en Angela is mij dierbaar – hard wordt aangepakt als dat in mijn ogen niet terecht is.”

Kijk, kritiek op de vraag of zij te veel op televisie is en of zij op televisie kan zijn en erover kan schrijven, is inhoudelijke kritiek waar je het over kunt hebben, maar er werd in bijzinnen ook geschreven als ‘Angela en haar lucratieve talkshowschnabbels’ en ‘ze heeft weer een lekker klusje’. Dat is absoluut niet het geval.

Angela krijgt van ons een goed salaris, maar zij neemt geen geld aan van Jinek of Op1 of welk programma dan ook. En dan blijft zoiets toch hangen.

De podcast Hoofdzaken kunt u beluisteren op de AD-site.

Lees ook:
Angela de Jong witheet: ‘Ik krijg 0 euro van Jinek!’ (9 januari)
AD trekt rookgordijn op rond Angela de Jong (9 januari)
Gijs Groenteman: ‘Angela-ballon nét te ver opgeblazen’ (9 januari)
Volkskrant vindt Angela alwéér mediaflop van de week (10 januari)
Angela de Jong: ‘Volkskrant heel erg jaloers op mij’ (10 januari)
Humberto Tan vindt Angela de Jong racistisch (11 januari)
Angela de Jong wil naar Op1, wordt afgezegd (11 januari)
‘Angela de Jong is AD’s nieuwe oliebollencatastrofe’ (12 januari)
Winston Gerschtanowitz: ‘Invloed Angela overschat’ (12 januari)
Youp wordt gek van ‘nationale testbeeld’ Angela de Jong (13 januari)
Vervelend: mediastorm overviel Angela in zware week (14 januari)
Marcel van Roosmalen: ‘Angela geil van kijkcijfers’ (16 januari)
Angela de Jong: ‘Marcel kwam bij me slijmen na DWDD’ (16 januari)
Angela de Jong voelt zich soms net als Kuthoer (17 januari)
Zelfs AD-collega Gudo vindt Angela te vaak op tv (21 januari)
Doet Angela de Jong stapje terug na felle kritiek? (27 januari)
Carlo Boszhard in bres voor geplaagde Angela de Jong (28 januari)

Foto: KRO-NCRV

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen