Gijs Groenteman: ‘Angela-ballon nét te ver opgeblazen’

Gijs Groenteman heeft het idee dat de Angela de Jong-ballon nét iets te ver is opgeblazen met haar verschijning in de eerste RTL-Jinek. Het is mogelijk een keerpunt in haar mediacarrière. Dat heeft de NPO-presentator vanochtend gezegd in het mediaforum op Radio 1. De Jong is echt veel te veel in de media, vindt Groenteman. “De Angela de Jong-obessie van de media is natuurlijk enorm. Ze zit hier morgen geloof ik ook weer hè, Ghislaine?“, vroeg hij aan de presentatrice van dienst.

Ghislaine Plag: “Ja, ze zit hier bij ons één keer in de maand.

De tv-verschijning van Angela de Jong bij Jinek en de lovende column die daarop volgde gaat tegen haar werken, verwacht Groenteman. “Ik had toch het idee nadat ze in de eerste Jinek meteen de eerste gast was geweest en daar ook meteen weer de eerste recensie schreef, van: zou dit niet een soort keerpunt zijn dat tv-redacties gaan denken: moeten we wel door blijven gaan met almaar de hele tijd Angela de Jong uitnodigen? En dat Angela de Jong ook denkt: moet ik de hele tijd zitten in de programma’s waar ik ook zelf over moet oordelen?

Het AD kwam vanochtend met een heel mediaoffensief om het imago van Angela de Jong te beschermen. “Ik had al het gevoel dat er een sentiment zou ontstaan van: zou de Angela de Jong-ballon niet íets te ver worden opgeblazen en die gaan knappen? Misschien dat Hans Nijenhuis dat ook wel dacht, want hij schrijft nu een hoofdredactioneel commentaar waarin hij het vurig voor haar opneemt.”

De Jong verdedigt haar optreden bij Jinek door te zeggen dat ze ieder jaar in de eerste uitzending zit. “Dat is toch geen verplichting dat zij elk jaar bij Jinek moet zitten? Alsof het een hele heilige traditie is dat Jinek elk jaar op 1 januari in Jinek moet zitten.”

Groenteman kan zich erg goed vinden in de massale kritiek op De Jong. “De roast van Marcel van Roosmalen was fantastisch. Ik moet heel erg om hem lachen. Je had Angela de Jong haar gezicht moeten zien toen ze een week of twee geleden naast Marcel van Roosmalen zat te praten over zijn auditie bij Op1. De ergernis die van haar afdroop toen hij aan het woord was, vond ik verrukkelijk.

In het begin had De Jong nog veel relevantie, maar tegenwoordig zit ze drie keer per dag ergens in een programma. “Ik vind dat zij een heel raar soort heilige blik op de televisie heeft, alsof dat iets heel verhevens, interessants en magisch is. Zoals ze ook bij M zei dat ze het een heerlijk gevoel vond dat haar stukje het laatste duwtje kon geven bij een niet-werkend programma. Waar je vraagtekens bij kunt zetten is de enorme begeerte waarmee zij de hele tijd wordt uitgenodigd. Wat is het toch dat haar zo interessant maakt?

Het kunnen niet haar columns zijn, want die zijn volgens Groenteman ‘zó slécht’. “Ik vond het zo onesthetisch dat ik er niet van kan genieten en ik vind de stijl zó lelijk.”

Lees ook:
Angela de Jong witheet: ‘Ik krijg 0 euro van Jinek!’ (vandaag)
AD trekt rookgordijn op rond Angela de Jong (vandaag)

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen