Angela de Jong witheet: ‘Ik krijg 0 euro van Jinek!’

Angela de Jong verzet zich vandaag, samen met haar baas Hans Nijenhuis, tegen het beeld dat ze zich zou laten betalen door Eva Jinek en alleen positief over haar schrijft om die schnabbel te bewaken. Grote baas Nijenhuis heeft een uitgebreide ontkenning geschreven en zij stond vanochtend rillend van woede in AD’s Ochtend Show To Go. “Je zat in de seizoensopener van Jinek afgelopen vrijdag. Niet zonder kritiek overigens. Waarom ging je daar zitten?“, werd haar gevraagd.

De Jong daarop: “Omdat ik er ieder jaar zit. Op 1 januari 2018 zat ik er, op 1 januari 2019 ook en nu op 1 januari 2020.

Vindt ze de kritiek gegrond? “Dat ik nu een soort van in kamp-Jinek zit? Ja, dat wordt heel erg gesuggereerd en je weet ook precies uit welke hoek dat komt. Van mannen die zelf iets minder aandacht krijgen en het heel erg leuk vinden om daar op mee te liften.

Ze lijkt te doelen op Volkskrant-journalist Frank Heinen, die haar maandag een driedubbelrol verweet, en Diederik Ebbinge, die meent dat De Jong zich heeft laten kaltstellen door Jinek. Zijn zij jaloers? “Nou, dat denk ik wel. Er is heel veel kinnesinne in onze wereld en het is ook heel belangrijk voor een merk of een krant om gewoon gezien te worden, dus als ik daar zit, dan kan een ander medium daar niet zitten. Dat vinden mensen dan heel vervelend.

Kamp

De Jong is naar eigen zeggen niet het schoothondje van Jinek. “Mensen proberen te framen dat ik in een bepaald kamp zit. Dat zit ik niet, want als ik word gebeld door Op1, dan zit ik daar morgen ook. Dat vind ik geen enkel probleem. Ik zit bij programma’s die ik goed vind en bij programma’s die ik niet zo goed vind. Ik zat ook bij Café Hendriks & Genee. Lees mijn columns erop na, dat vond ik niet zo’n heel erg goed programma.”

Als ik word uitgenodigd om ergens te praten over televisie, dan zit ik daar. Maar als De Wereld Draait Door belt, zoals een paar weken geleden gebeurde, van: ‘Wil je bij ons aan tafel zitten met een groep BN’ers om een getal van het jaar te noemen?’ Dan zeg ik: ‘Nee jongens, dat geloof ik wel, daar heb ik niet zo veel zin in.’ Over televisie praten, wie mij ook uitnodigt, daar ga ik naartoe.”

Kan ze nog wel iets lelijks over Jinek schrijven als ze daar avond aan avond aanschuift? “Nu is het nooit mijn bedoeling om lelijke dingen over iemand te schrijven, ik geef gewoon mijn mening over een programma. Als ik vind dat er echt gewoon niet goed gewerkt wordt, dan noem ik dat ook. Jinek had vorig jaar Linda de Mol aan tafel zitten. Ik vond het een erg flauw en weinig kritisch interview. Dat heb ik geschreven.

Heeft ze nog een voorbeeld? “Ik vond Jeroen Pauw ook niet zo sterk tegenover Yvon Jaspers die daar toen zat te huilen en dat heb ik ook gewoon geschreven. DWDD is voor mij zo’n beetje het grachtengordelclubhuis; dat schrijf ik keer op keer en toch zit ik daar. Het zijn twee verschillende dingen.”

Salaris

Door naar haar talkshowsalaris: hoe zit het daarmee? “Ik kan je uit je droom helpen: ik krijg er niks voor. Totaal niks. Ik zit totaal onbezoldigd bij Jinek. Ik vraag niet om geld, ze bieden het niet aan en ik krijg het niet.

Ook van Pauw en DWDD krijgt ze niets. En bij Café Hendriks & Genee? “Een bierpul kreeg ik daar en een viltje. En ik zit voor een reep chocolade bij Goedemorgen Nederland en bij Beau ook. Boulevard betaalt 350 euro per deskundige. Eentje zit daarboven, werd bij het gesprek verteld. Daar heb ik niet om gevraagd, maar zij bieden dat aan, prima. Ik heb ook mijn kosten om erheen te gaan en weer terug.”

Heeft ze geen mooie talkshowvergoeding bedongen? “Ik heb daar niet zo’n behoefte aan. Ik ben er niet afhankelijk van. Als ze me morgen niet meer uitnodigen: even goede vrienden. Maar op het moment dat ze me uitnodigen om over mijn vak te praten, dan zit ik daar.”

Ik vind het heel vervelend als er flagrante leugens verteld worden om je in een bepaalde richting te framen. Dat heb ik bij deze rechtgezet.”

Hans

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis steunt Angela de Jong in een uitgebreide ontkenning. In AD’s ochtendshow voegt hij toe: “Angela krijgt goed betaald, maar niet door Jinek en alleen door ons. Waarom is dat? Het is haar baan. Wij hebben haar gevraagd om twee dingen te doen: het schrijven van wat zij vindt wat er op televisie gebeurt en namens ons op televisie te verschijnen, het gezicht van het AD te zijn op televisie.”

Waarom is dat belangrijk? Omdat mensen gewoon jouw merk moeten zien op televisie. Ze overlegt ook elk optreden dat ze doet vooraf met ons en weet je? Twee jaar geleden was AD nooit op televisie en nu hoor je het heel regelmatig. Niet alleen Angela, maar met name Angela, en daar zijn wij heel dankbaar voor.”

Angela 1,5 jaar geleden

Anderhalf jaar geleden was Angela nog iets enthousiaster over de talkshowvergoedingen die ze krijgt. Ze onthulde in de Volkskrant een riante vergoeding te hebben gekregen van VI Oranje. “Ik heb er van tevoren niet om gevraagd, maar toen ik na afloop nog een paar formulieren kreeg toegestuurd, bleek dat ze 750 euro bruto betalen. Aan iedereen die daar als co-presentator zit.

Ze gaf toen al aan van Boulevard 350 euro te krijgen en niets van Jinek, Pauw en WNL. “Het enige waar ik me aan bezondig is dat ik vraag om een taxi die me heen en weer van huis naar de studio rijdt. Omdat ik een keer bijna in slaap viel achter het stuur na een uitzending van Pauw.

Ze bevestigde toen dat er enig ongemak zit in het aannemen van geld van tv-makers. “Ik geef toe dat dat een lastige is. Maar aan de andere kant is het geld mooi meegenomen. Ik maak er extra uren voor en schaf er soms een jurk voor aan.

Het AD-artikel ‘Nou vooruit, wat schuift het dan, die tv-optredens van Angela?’ kunt u hier lezen.

Lees ook:
Volkskrant kritisch: ‘Angela de Jong heeft driedubbelrol’ (6 januari)
Daar is ‘ie: Angela’s lovende column over Eva Jinek (7 januari)
Jinek-fangirl Angela de Jong vindt Op1 kansloos (7 januari)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen