Angela de Jong definitief niet eerste vrouwelijke hoofdredacteur AD

Angela de Jong wordt definitief niet de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van het AD. Die eer gaat naar de relatief onbekende Rennie Rijpma: zij treedt op 1 juli in de voetsporen van Hans Nijenhuis.

Angela de Jong en Rennie Rijpma © NPO, AD

Nog nooit was een gezicht van het AD zó populair als Angela de Jong. Met haar meningen over BN’ers als André Hazes jr., Gordon en Marco Borsato verwoordt ze de heersende mening van de AD-lezer. Hoewel ze de lezersgroep van de krant dus als geen ander kent, wordt ze tóch niet de eerste AD-bazin ooit.

Rennie is online-beest

Rennie Rijpma wordt namelijk de eerste vrouwelijke hoofdredacteur in het 75-jarig bestaan van de krant. Ze was de afgelopen vier jaar al adjunct-hoofdredacteur. “Een selectiecommissie van redactie en directie heeft de overtuiging dat Rennie het AD en vooral AD.nl in een volgende fase van groei en verbreding zal brengen”, zegt een woordvoerder.

Ze was de architect en aanjager van de enorme digitale groei van AD in de afgelopen jaren. Maar het bezoek is voor een te groot deel afhankelijk van ‘toevallige’ passanten, vindt Rennie. Haar missie: “Online-bezoekers moeten net zoveel van ons gaan houden als onze abonnees van onze krant.”

Al tien jaar bij AD

De komst van Rennie als nieuwe hoofdredacteur staat voor verdere vernieuwing en de volgende fase in digitale groei, waarin de nadruk ligt op terugkerend bezoek en liefde voor het merk AD. Het is tevens een keuze voor continuïteit, zegt directeur/uitgever Erik van Gruijthuijsen.

“Rennie werkt bijna 10 jaar voor het AD en voelt aan waar het AD voor staat. Ze is een verbinder en gelooft dat de redactie in Rotterdam nog succesvoller kan samenwerken met de regiotitels van DPG Media. Ook dat ziet ze als een belangrijke opdracht.”

Angela geen AD-baas

Al direct nadat Hans Nijenhuis zijn vertrek bekendmaakte, begonnen de geruchten over Angela als AD-bazin. “Ik heb altijd bepaalde doelen gehad. Dat was in elk geval bij het AD werken, mediajournalist worden en daarna de chef worden van de redactie. En nu hoofdredacteur worden van het AD. Baas worden van het AD”, zei ze jaren geleden.

Vorige maand gaf Angela aan dat ze het nu nog niet het juiste moment in haar carrière vindt. “Het lijkt me heel leuk als ik aan het eind van mijn carrière ben. Ik weet oprecht niet of het een heel leuke baan is en ik denk als ik heel eerlijk ben dat ik er niet diplomatiek genoeg voor ben. Dat durf ik na 45 jaar toch wel toe te geven: die kwaliteit heb ik niet zo.”

Hans blijft

En wat gebeurt er met Hans Nijenhuis, die na vijf jaar stopt als hoofdredacteur? Hij blijft bij AD en wordt weer schrijvend redacteur.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen