Jeroen Pauw definitief op tijdslot Op1: ‘Dit is desastreus voor Beau’

Jeroen Pauw pakt zijn carrière als talkshowhost definitief op: hij verhuist na de zomer naar de late avond van NPO 1, samen met Sophie Hilbrand. “Dit is desastreus voor Beau en Humberto.”

Jeroen Pauw en Beau van Erven Dorens © Annemieke van der Togt, RTL

Het talkshowlandschap verandert na de zomer ingrijpend: Eva Jinek zal de vroege talkshow van NPO 1 gaan maken en Sophie Hilbrand schuift dan door naar de late avond, op de plek van het verdwijnende Op1. Eigenlijk zou ze dat samen met Khalid Kasem gaan doen, maar die zit nog steeds thuis met een zwart balkje voor zijn ogen.

Grote concurrent

Jeroen Pauw is nu al geruime tijd te zien als vervanger en hij blijft dat definitief. BnnVara heeft zojuist bekendgemaakt dat hij definitief aanblijft als talkshowhost en het gehele jaar door zal afwisselen met Sophie. “Vanaf 2 september van maandag t/m donderdag te zien. En de titel? Die volgt nog”, aldus de omroep.

Is iedereen hier blij mee? Nee, bij RTL 4 zijn ze in mineur, verwacht mediakenner Victor Vlam. “Jeroen Pauw is gewoon een veel grotere concurrent. Hij heeft natuurlijk 15 jaar op dat tijdslot gezeten. Ook al gaat hij nu maar twee avonden per week presenteren, het is gewoon een veel grotere concurrent”, zegt hij in de podcast De Communicado’s.

Stijgende cijfers

Het Pauw-effect is nu al merkbaar, aldus Victor. “Je ziet al dat de kijkcijfers van Sophie & Jeroen gestegen zijn sinds Jeroen Pauw in januari het programma is gaan presenteren. Ik vermoed dat die stijgende kijkcijfers voor dat programma gaan doorzetten. Dat komt omdat Jeroen Pauw, als hij de vaste presentator wordt, niet langer de invalpresentator is.”

En als vaste presentator heb je gewoon een grotere vinger in de pap, legt hij uit. “Dan kan hij het programma ook meer naar zijn hand zetten, dus hij kan aan het format schaven, hij kan zijn stempel op de gastenlijst drukken en hij kan ook de onderwerpkeuze gaan beïnvloeden. Daarmee denk ik dat het gewoon grotere concurrentie wordt.”

Nummer twee

Sophie en Jeroen is nu al de nummer 2 talkshow, vervolgt de mediakenner. “Het scoort nu al heel veel beter vaak dan de RTL-talkshow, dus als je dat naar de late avond gaat verplaatsen, dan zou dat wel eens kunnen betekenen dat de RTL-talkshow echt behoorlijk gaat dalen en dat is natuurlijk wel een probleem.”

Voor het RTL-trio Beau van Erven Dorens, Humberto Tan en Renze Klamer is dit desastreus, verwacht hij. “Ik denk dat het een beetje een noch-vlees-noch-vis-programma is. Voor echt vermaak kijk je naar VI en voor een inhoudelijk gesprek ga je naar Op1 en dat zal in de toekomst dan Sophie & Jeroen zijn. En RTL zit daar een beetje tussen.”

Middenweg

De RTL-talkshow is te veel de middenweg, vindt Victor. “Omdat het noch vlees noch vis is, is het voor niemand echt heel erg interessant. En daarom denk ik dat ze bij RTL ook wel echt maatregelen moeten nemen om te zorgen dat die talkshow weer op de rails terecht komt.”

Wellicht gaat RTL quizzen uitzenden op de late avond, aldus Victor. “Of ze zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de Tonight Show met Jimmy Fallon. Wat zijn show kenmerkt is dat er allerlei spelletjes gespeeld worden die op internet echt heel erg viral gaan. Dat is echt iets wat onderscheidend is, dus echt een duidelijke kant kiezen voor entertainment.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen