Jort wil dat Nederland stopt met eten varkensvlees

Jort Kelder vindt het hoog tijd dat men in Nederland stopt met het eten van varkensvlees. Alleen op die manier kun je het leed in slachthuizen tegengaan. Dat heeft hij gezegd aan de talkshowtafel van Eva Jinek. RTL Nieuws heeft vrijdag undercoverbeelden naar buiten gebracht waarop te zien is hoe varkens worden mishandeld in een slachthuis in IJsselstein: van varkens die hardhandig uit vrachtwagens worden geslagen tot kreupele varkens die aan hun staart worden getrokken. 

De beelden zijn enorm gruwelijk. Het pijnlijkste is nog wel dat het betreffende bedrijf, Westfort in IJsselstein, varkens met een Beter Leven-keurmerk slacht.

Kelder kan er bijna niet naar kijken. “Ik ben vegetariër, omdat ik een reportage maakte over de vleesindustrie in 1991 en dit ook zag. ‘We zetten hem even de oorwarmers op’, heet het dan, en dan worden ze geëlektrocuteerd. Dat hoort erbij. Maar je zou zeggen: hoeveel filmpjes zijn er nog nodig voordat mensen eens stoppen met varkensvlees eten?

We moeten er in Nederland samen voor zorgen dat varkens niet eens meer zo gehouden hoeven te worden, aldus Kelder. “Er zijn zo veel alternatieven, hou er nou gewoon eens mee op. Morgen lopen ze allemaal weer naar de supermarkt en pakken een kiloknaller. Het hoeft natuurlijk niet, we gaan niet dood.”

Wilfred Genee: “Jort geeft het antwoord, het gaat gewoon door. Het is precies wat je zegt: mensen gaan er niet in veranderen. Je ziet om de zoveel tijd dit soort beelden en het beklijft ook allemaal bijna niet meer, weet je wel.”

Ik eet eigenlijk nooit varkensvlees, maar ik eet wel ander vlees en dat zal ook wel niet altijd goed gaan, denk ik.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen