AD trekt rookgordijn op rond Angela de Jong

Het AD is vanochtend met een groot mediaoffensief gekomen om het imago van Angela de Jong te beschermen. Zelf stond de opiniediva witheet in de ochtendshow van de krant om met klem te ontkennen dat ze betaald krijgt voor haar talkshowoptredens, terwijl haar hoofdredacteur Hans Nijenhuis dat verhaal ondersteunde in een lang hoofdredactioneel commentaar. Maar de discussie is toch helemaal niet of Angela de Jong wel of niet betaald krijgt voor haar optredens?

De discussie is dat Angela de Jong hysterisch naar haar autosleutels begint te zoeken als ze weer een uitnodiging uit Hilversum krijgt en dat de lezer niet meer weet of haar stukjes beïnvloed worden door belangenverstrengeling.

Niet alleen bouwt ze persoonlijke banden op in de tv-wereld, maar ook is het voor haar AD van groot belang dat ze zichtbaar blijft op televisie, bijvoorbeeld in talkshows als die van Jinek. Als ze die tv-exposure wil behouden, dan zal ze daar rekening mee moeten houden tijdens het schrijven van haar columns.

Talpa-bobo Paul Römer legt uit. “Zij is gewoon een businessmodel. We hebben haar in het begin van haar carrière vaak horen zeggen dat zij door het AD is vrijgemaakt om tv-optredens te kunnen doen. Zij is gewoon de vertegenwoordiger van het AD. Het feit dat we nu ook weer over haar en haar krant spreken: het is gewoon een businessmodelletje.”

Met dit mediaoffensief trekt het AD een rookgordijn op, vinden critici. “Waarom zeg je niks over het punt waar het werkelijk om gaat: namelijk dat zij zelf onderdeel is geworden van hetgeen ze objectief en met gepaste afstand zou moeten recenseren in jullie krant?“, vraagt EenVandaag-journalist Lammert de Bruin aan Nijenhuis.

Columnist Jan Dijkgraaf vindt het rookgordijn van Nijenhuis erg slim. “Het is gewoon goed dat Hans Nijenhuis het voor Angela de Jong opneemt en de echte kritiek handig onbenoemd laat.

Nieuwsuur-ster Jan Eikelboom: “De kritiek was niet zozeer dat Angela de Jong betaald krijgt maar dat zij haar eigen optredens recenseert.

Volkskrant-correspondent Mac van Dinther: “Het is een klassieke truc: iets weerleggen wat helemaal niet wordt beweerd. En wat wel wordt beweerd onweersproken laten. Die is dat Angela de Jong geen recensent meer is, maar zich ontpopt tot mannetjes(vrouwtjes)maker, scheidsrechter en jurylid inéén. En zichzelf recenseert.

Gijs Groenteman begrijpt het hoofdredactioneel commentaar van Nijenhuis over de talkshowvergoeding van De Jong ook niet. “Ik geloof dat dat eigenlijk niet eens de grote kritiek is.

NPO Radio 1-presentatrice Ghislaine Plag is het daarmee eens: “Ik heb daar inderdaad niet zo veel discussie over gehoord.

Lees ook: Angela de Jong witheet: ‘Ik krijg 0 euro van Jinek!’ (vandaag)

Foto: KRO-NCRV

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen