Humberto Tan vindt Angela de Jong racistisch

Humberto Tan vindt dat Angela de Jong in haar column over Op1-duo Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink haar ware aard heeft laten zien. Het was een racistisch stuk. Dat heeft de presentator gezegd in zijn radioshow op NPO Radio 1. De Jong verwachtte ‘een ouderwets beeld van de ervaren witte man en een bevallige donkere assistente ernaast’, maar werd verrast. “Er was duidelijk afgesproken dat Giovanca in alle gesprekken de leiding zou hebben en Tijs de dienende rol had.

Verbijsterend, vindt Tan het. “Ik zat de column van Angela de Jong eens te lezen, om haar naam maar eens te noemen. Ik noem haar niet zo heel vaak, maar ik vond dit wel een schandalige column. Giovana en Tijs hebben veel kritiek gekregen. Dat kan en dat mag ook. Tijs is een ervaren talkshowhost, die Knevel & Van den Brink heeft gemaakt, en Giovanca heeft niet veel gemaakt. Daar kun je dus echt wel iets kritisch over schrijven als het niet goed is. Maar zij schrijft dit.

Tan citeerde de uitspraak van De Jong vervolgens letterlijk. “Hiermee impliceert ze eigenlijk dat omdat Giovanca donker en vrouw is, ze van tevoren had bedacht dat ze dienend zou zijn. Ik was woest. Dit is gewoon niet alleen vrouwonvriendelijk, maar ook racistisch. Zij beoordeelt haar op haar uiterlijk en haar sekse. Op basis daarvan had ze vooraf een oordeel dat ze een dienende rol voor Giovanca bedacht. Wat is dat voor column?

Rob Goossens, de Angela de Jong van De Telegraaf, daarop: “Ik moest zeggen dat toen ik dit las, ik ook dacht: dan heb je een verknipt wereldbeeld als je zo naar zo’n show kijkt. (…) Je moet op de prestaties beoordelen. Om haar huidskleur erbij te halen: ik zou het niet in mijn hoofd halen.

Lees ook:
Humberto lacht om Angela de Jong: ‘Te veel aandacht’ (vorig jaar)
Angela dacht dat ‘donkere’ Giovanca bijrol zou krijgen (8 januari)

De beelden:

Foto: RTL, NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen