Klagende Wietze de Jager weg uit 538-ochtend? ‘Vier kids is te veel’

Het kan bijna niet anders dan dat Wietze de Jager verdwijnt uit de ochtendspits van Radio 538 nu hij voor de vierde keer vader wordt, stelt radio-expert Patrick Kicken. “Dit kan niet.”

Wietze de Jager © Radio 538

Het is voor radio-dj’s het meest begeerde moment van de dag om uit te zenden: de ochtendspits. Het is nu dik een jaar geleden dat Radio 538 besloot om Frank Dane op dit tijdstip in te ruilen voor het duo Wietze de Jager en Klaas van der Eerden. Na negen maanden (!) besloot Wietze echter al te klagen over de werkdruk.

Wietze’s noodkreet

Wietze kwam in september op de radio met een vele minuten durende noodkreet, waarin hij aangaf dat de ochtendshow zo lastig te combineren is met drie kinderen. Zijn collega Klaas zag het schip al zinken en reageerde verbijsterd: “En dat wist je niet van tevoren toen je die keuze maakte?”

Zijn verzoek om terug te gaan naar een vierdaagse werkweek werd niet ingewilligd. Niet zo gek ook, want Wietze is niet ingehuurd om dienstjes te draaien, maar om hét gezicht te zijn van de 538-ochtend. Het leidde tot felle kritiek en een enorme tik op de vingers van de zendertop. Talpa-collega Evert Santegoeds zinspeelde al snel op een 538-exit.

‘Weg uit de ochtend’

Nu, een half jaar later, denkt Patrick Kicken dat er in elk geval een vertrek uit de óchtend in zit. De belangrijkste radiocolumnist van ons land wijst erop dat Wietze heeft bekendgemaakt voor de vierde keer vader te worden. “Nou, het is nu wel duidelijk waar Wietze’s prioriteiten liggen: niet bij de ochtendshow op Radio 538”, schrijft hij bij Spreekbuis.

Wietze vónd een dagelijkse show al zwaar te combineren met zijn gezinsleven, maar nu kiest hij dus doelbewust voor een significante uitbreiding van dat gezinsleven. En dat heeft consequenties, zegt Patrick. “Jocks met een groot en vooral jong gezin zetten hun radiocarrière daarmee op z’n minst onder druk en zelfs op het spel.”

Volledige focus

Radio 538 verdient een ochtendjock die er honderd procent voor wil gaan en niet loopt te bedelen om een vierdaagse werkweek, aldus Patrick. “Een ochtend- of middagshow kun je alleen maar écht succesvol maken als je er de volledige focus op kunt leggen, 100 procent. Dát hoort jouw kindje te zijn, waar je alles voor over hebt.”

Wietze moet er gewoon uit, vindt hij. “Geef die plek in de ochtend zo snel als je kan aan iemand die er wel 100 procent voor kan en wil gaan. Ochtendradio is topsport, je doet het er niet even bij.”

Half jaartje

Later dit jaar worden de FM-frequenties opnieuw geveild. “Geruchten gaan nu al dat De Jager het geluk heeft dat de frequentieverdeling nog een half jaartje op zich laat wachten, anders was hij allang weer ingewisseld. Stuivertjewissel met middagjock Frank Dane, die gelukkig maar één jong kind heeft. Of Coen en Sander in de ochtend.”

Dan kan Wietze lekker de luiers verschonen, aldus Patrick. “Het zou me niks verbazen als De Jager al weet dat het na september exit ochtend is en zijn keuze al lang gemaakt heeft.”

Spreekbuis

De column van Patrick Kicken:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen