Dieuwertje Blok moet neus laten amputeren, reageert enorm sterk

Dieuwertje Blok, in het hele land bekend van het Sinterklaasjournaal, spreekt in een zeer openhartig interview over haar aanstaande neusamputatie. “Het was mijn neus of mijn leven.”

Dieuwertje Blok © Lilian van Rooij

Het grote interview met Dieuwertje Blok dat vandaag in de Volkskrant staat zal veel mensen kippenvel bezorgen. De presentatrice moet haar neus laten amputeren vanwege huidkanker en vertelt daar zeer openhartig over. Ze toont een bewonderenswaardige veerkracht en blijkt een buitengewoon moedige vrouw te zijn.

Camera op afstand

Dieuwertje had aanvankelijk goede hoop dat de kankercellen in haar neus op een relatief eenvoudige wijze zouden kunnen worden verwijderd door middel van bestraling. Helaas bleek dat toch niet voldoende: in oktober kwam er tijdens de draaidagen van het Sinterklaasjournaal ineens een bultje aan de buitenkant van haar neus.

Ze vertelt in de krant: “We hebben dat met schmink weg weten te werken. In het Antoni van Leeuwenhoek haalden ze heel voorzichtig wat weg, zodat ik de live-intocht van de Sint in ieder geval nog kon doen, met de camera een beetje op afstand. En toen bleek het weer die kanker.”

Kunstneus

Pas op dat moment werd er voor het eerst gesproken over een gedeeltelijke verwijdering van haar neus. “De arts had daarbij een kunstneus in haar hand. Mijn eerste reactie was: als dát moet, dan weet ik eigenlijk niet of ik nog wel wil leven”, aldus Dieuwertje.

De slechte boodschap moest inzinken bij de presentatrice. Op het moment dat ze de nog slechtere boodschap kreeg dat er een volledige amputatie nodig was, had ze geen fatale gedachten meer. “Nu denk ik: hup, weg met die kanker. Het was mijn neus of mijn leven. En toen was er geen moment meer waarop ik nog voor mijn neus wilde kiezen.”

Avontuur

Door de maanden heen heeft ze een krachtige manier gevonden om met haar situatie om te gaan. Ze spreekt over de hulp van een coach en de krachtige zelfspraak die haar door slapeloze nachten heeft geholpen. “Ik vind het wel een spannend avontuur om te kijken wat er na de amputatie van mij overblijft.”

Op termijn krijgt Dieuwertje een zomer- en een winterneus. “Maar die neusprothese heb je in het begin nog niet. Eerst gaat mijn neus eraf, dan moet de wond een maand herstellen, dan krijg je een tijdelijke prothese, waarbij je een keuze uit twee standen hebt, en daarna duurt het nog een maand of vijf voordat de echte prothese erop kan.”

Televisiewerk

Welke consequenties heeft dit volgens Dieuwertje voor haar televisiewerk? “Ik zal alleen geen tv doen. Waarschijnlijk nooit meer. Ik was altijd van plan om lang door te werken, ik vind het heerlijk. Ik heb ook geen pensioen. Gelukkig wordt mijn stem waarschijnlijk niet aangetast, dus hopelijk kan ik wel weer radio gaan doen.”

Een tv-presentatrice hoeft toch niet perfect te zijn? De Volkskrant-interviewster legt haar voor dat het voor kinderen misschien juist goed zou zijn om te zien. “Je brengt me op een idee. Ik heb er helemaal nog niet zo over nagedacht. Ik dacht: televisie is nu wel voorbij, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet als die prothese mooi wordt.”

Volkskrant

Het Volkskrant-interview met Dieuwertje:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wilt u Dieuwertje Blok sterkte wensen in dit moeilijke proces?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen