Wietze de Jager wil minder vaak op Radio 538, vreest voor Talpa

Het wordt Wietze de Jager al na dik negen maanden te zwaar om vijf ochtenden per week radio te maken op Radio 538. Hij wil ouderschapsverlof opnemen, maar vreest de reactie van Talpa.

Wietze de Jager en Klaas van der Eerden © Radio 538

Wietze de Jager maakt sinds het begin van het jaar samen met Klaas van der Eerden dé ochtendshow van Radio 538. Ze volgden Frank Dane op, die heeft gefaald als opvolger van Edwin Evers. Na negen maanden lijkt Wietze echter al half af te haken, omdat het allemaal te zwaar wordt. Hij heeft thuis niet alleen een vrouw, maar ook drie kinderen zitten.

Ouderschapsverlof

Het is zwaar, vertelde Wietze maandagochtend tijdens een acht (!) minuten durend relaas op Radio 538. “Ik moet iets bespreken met jullie wat jullie ook aangaat en wat ook flink wat invloed heeft of kan hebben als het zo ver komt, dus zal ik het onderwerp gewoon maar even opgooien?”, begon hij tegen zijn collega’s.

Het is tijd voor ouderschapsverlof, zegt Wietze. “Ouderschapsverlof houdt in dat je dus recht hebt op vrije tijd om meer bij je gezin te zijn. Per kind krijg je 26 keer een werkweek als je veertig uur werkt en met drie kinderen is dat ongeveer, in mijn geval, 78 weken waar je recht op hebt. 78 weken ouderschapsverlof in totaal, totdat je kind acht jaar is.”

‘Het vreet energie’

Wietze wil die 78 weken helemaal gaan opgebruiken. “Dat heeft de overheid bedacht om een beetje de balans tussen werk en privé in goede conditie te houden. Wij zijn negen maanden onderweg met dit ochtendprogramma en ik vind het dus echt oprecht heel spannend om het hierover te hebben. Dat is geen grapje, dat vind ik heel eng.”

De radiomaker kan niet anders; hij is kapot. “Ik merk dat dit ochtendprogramma en alles wat erbij komt kijken én een jong gezin nogal een energievretende combinatie is.”

Klaas verbaasd

Collega Klaas reageert verbaasd. “En dat wist je niet van tevoren toen je die keuze maakte?”

Wietze: “Ik had niet verwacht dat het zo ingewikkeld zou worden, nee. Dat had ik niet verwacht. Ik heb ook wel eens eerder een ochtendprogramma gemaakt, maar dat was zonder kinderen. Nu zit ik met drie jonge kinderen thuis en wat mij betreft… Bij ons thuis is de balans soms een beetje zoek en ben ik niet altijd de leuke vader die ik wil zijn.”

Klaas: “Ja, dat… Gaan we het hier serieus even over hebben? Oké. Ik zie wel natuurlijk aan jou dat je af en toe wat moe bent. En dat snap ik wel als je drie jonge kinderen hebt. Het gekke is natuurlijk dat ik nog steeds denk: dat wist je van tevoren. Maar goed, het is nu het geval.”

‘Het knaagt aan me’

Wietze voelt zich tekortschieten als vader. “Ik heb de leukste baan van de wereld en ik vind het fantastisch om te doen, maar ik merk dat het knaagt omdat ik niet genoeg kan geven thuis, dus dan heb je het gevoel dat je het net niet goed genoeg kan doen. Ik wil gewoon met de juiste energie bij mijn kinderen zijn.”

Hij wil in elk geval één dag per week minder gaan werken, maar vreest nu al voor de reactie van Talpa. “Dan moet ik op een gegeven moment naar mijn leidinggevende toe en dan ga ik vragen: ‘Mag ik ouderschapsverlof?’ Dan zegt mijn leidinggevende waarschijnlijk (begint te schreeuwen, red.): ‘NEEEE!!!’ En dan zeg je: ‘Ja, ik heb er recht op.’”

Talpa lijkt niet blij te zijn met de uitspraken van Wietze. Van al zijn radio-uitzendingen is alleen die van afgelopen maandag, waarin hij deze uitspraken doet, niet terug te luisteren.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen