Job Knoester basht Geert Wilders in VI, Albert Verlinde onder vuur

Geert Wilders is ook in ’s lands invloedrijkste talkshow controversieel: waar Albert Verlinde hem eergisteren omarmde in VI, sabelde Job Knoester hem gisteren keihard neer. “Kwaadaardig!”

Job Knoester, Geert Wilders en Albert Verlinde © SBS 6

Albert Verlinde, VVD-raadslid in Vught, heeft in Vandaag Inside gezegd dat zijn partij de deur op een kier moet zetten voor samenwerken met Geert Wilders. Hij vindt dat je de PVV niet verkiezing na verkiezing uit kan sluiten en denkt zelfs dat een coalitie met deze politieke partij een optie zou moeten zijn. En dat komt hem op flink wat kritiek te staan.

Albert onder vuur

Parool-columnist Johan Fretz vindt dat Albert te ver gaat. “Albert Verlinde wil graag samenwerken met een partijleider die veroordeeld is voor rassendiscriminatie, helder”, vat hij samen in zijn Instagram-stories.

Ook op andere sociale media klinkt er kritiek, bijvoorbeeld van ene Jan van Venrooij op X: “Normaal sluit je partijen niet bij voorbaat uit. Maar PVV, FvD en JA21 zijn geen normale partijen. Ze zijn er om de parlementaire democratie en de rechtsstaat te ondermijnen en de samenleving te ontwrichten.”

Afwijkende mening

Arend Jan Boekestijn vindt dat Wilders te veel wordt genormaliseerd in VI. Wilfred Genee, die contact met deze opiniemaker onderhoudt, gisteren in de talkshow: “Hij vindt het raar dat de samenwerking met de PVV ook een optie zou kunnen zijn, dat dat bepleit wordt in dit programma, omdat hij toch denkt dat het niet zo’n goede optie is.”

Ieder z’n mening, reageert Johan Derksen. “Dat mag toch? Je mag toch een afwijkende mening hebben? Kijk, ik heb niets met de PVV en die hebben een paar dingen in hun partijprogramma wat ik verderfelijk vind, maar ik vind het ook verderfelijk dat een hele groep Nederlanders na de verkiezing altijd bij het oud vuil gezet wordt, van: jullie doen niet mee. “

Job basht

Dat vindt Johan ‘erg ver gaan’. “Dat heeft ook niets met democratie te maken. Wat ik gisteren ook zei: als zo’n PVV meedoet aan de coalitiebesprekingen, dan worden de gekke dingetjes die ze in plan hebben er echt wel uitgezeefd.”

Job Knoester begint daarop met een behoorlijke PVV-bash. “Dat betwijfel ik met deze programma’s. Ik heb dat programma van de PVV eens bekeken, vooral op de rechtsstaat, omdat dat mijn vakgebied is en dan schrik ik echt wel van heel veel dingen. Ze zeggen: ‘We willen veiligheid’, maar ze willen tbs afschaffen! Dat is drie tot vier keer meer risico op ernstige delicten.”

Gevaarlijke partij

Volgens Job wil de PVV ook taakstraffen afschaffen en de daders van zedenmisdrijven online shamen. De partij ‘zet de rechtsstaat weg’, meent hij. “Ik vind het eigenlijk een gevaarlijke partij.”

Johan: “Jij komt met goede argumenten, je komt uit het vak, je hebt veel ervaring met die mensen. Als jij dat eens uitlegt… Ze hebben blijkbaar geen goede jurist in hun midden.”

Job: “Dat is niet waar. Ze hebben heel goede juristen. Lilian Helder bijvoorbeeld was een goed jurist. Die mensen weten echt wel wat ze doen en Wilders weet best wel dat tbs ons land veiliger maakt. Ze zijn echt niet dom. Het is gewoon kwaadaardig.”

‘Vrij extreem’

Johan: “Ja, maar als ik de Partij voor de Dieren hoor, denk ik ook: die zijn volledig de weg kwijt.”

Wilfred Genee: “Ja, maar die hebben niet van dit soort standpunten die vrij extreem zijn.”

Johan: “Nee, maar we weten ook dat die standpunten extreem zijn, maar nogmaals: andere standpunten, andere meningen… Er zijn heel veel mensen in Nederland die erop stemmen en het er blijkbaar mee eens zijn.”

Safehouse

Wilfred: “Dan draai ik het om: als die standpunten eruit gehaald worden, gaan die mensen dan nog op de PVV stemmen?”

Johan: “Je moet met ze in discussie gaan, maar niet zo’n grote groep Nederlanders wegschuiven.”

Wilders heeft te lang in een safehouse gezeten, besluit Job. “Ik denk ook dat je wereld dan verknipt wordt.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen