Claudia de Breij vreest dat Geert Wilders haar de mond wil snoeren

Claudia de Breij weet niet zeker of ze straks in een oudejaarsconference nog alles mag zeggen wat ze wil als Geert Wilders aan de macht komt. “Houdt hij écht van democratie?”

Geert Wilders en Claudia de Breij © NPO

Het baart Claudia de Breij ongelooflijk veel zorgen dat we steeds dichterbij een kabinet zijn met daarin de PVV van de door veel tegenstanders zo gehekelde Geert Wilders. De cabaretière lijkt het BBB, NSC en VVD ook kwalijk te nemen dat ze überhaupt met hem praten, omdat ze de politicus daarmee te veel zouden normaliseren.

Dictatoriaal

Claudia doet haar beklag over de PVV in haar column voor de VARAgids. “Het lijkt inmiddels normaal geworden dat er onderhandeld wordt met Geert Wilders”, briest ze. “Niemand kijkt er meer van op.”

Ze vindt het niet gek dat critici roepen dat Wilders een gevaar voor de democratische rechtstaat zou zijn. “Dat hij de rechterlijke macht schoffeert, de publieke omroep af wil schaffen en geen democratische partij kan leiden, maar dat dictatoriaal doet, lijkt iets te zijn waar BBB, VVD en NSC niet wakker van liggen.”

Populisme

Het zit Claudia niet lekker hoe het populisme overal oprukt. “Als Trump de macht in Amerika krijgt, waren dit de laatste verkiezingen in Amerika. Nou ja, tenzij je de operette die Poetin opvoerde daadwerkelijk ‘verkiezingen’ wilt noemen, want dat is wat er overblijft van de democratie als je mensen als Poetin, Trump en Orban de sleutels naar de macht geeft.”

Hetzelfde zien we nu in Nederland, meent ze. “Hoe zit dat met Geert Wilders? Houdt hij écht van de democratie? Ik zou het hem graag vragen. Wat ik wil weten is dit: mag ik onder een Wilders-(gesteund) kabinet nog steeds grappen maken over de premier, zoals ik dat eindeloos (en vruchteloos, maar goed) over Rutte heb gedaan?”

Mond snoeren

Claudia is bang dat Wilders haar de mond wil snoeren. “Mag ik dan nog alles zeggen over politici? Mag ik op, laten we zeggen, oudejaarsavond, grappen maken over dat kleine groepje mensen in Nederland met politieke macht?”

“Als het gaat over schitterende oer-Hollandse tradities die we moeten koesteren, bedoelen we dit dan ook?”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen