Johan Derksen lokt nieuw relletje uit met rare uitspraak over Joden

Johan Derksen lokt een nieuw relletje uit door het advocatenkantoor van Geert Wilders ‘heel erg Joods’ te noemen. “Dit is om aandacht te creëren, en kijkcijfers te maximaliseren.”

Johan Derksen © SBS

Voordat de uitzendingen van Vandaag Inside beginnen mogen Johan Derksen en Wilfred Genee elke avond een minuut lang op zender om de boel aan te kondigen. Ze bespreken dan kort de onderwerpen die aan bod komen. Gisterenavond spraken de heren bijvoorbeeld over de aangifte die Geert Wilders heeft gedaan tegen Frans Timmermans.

‘Heel erg Joods’

Als Wilfred aan Johan vraagt wat hij van de advocaat van Wilders vindt, antwoordt de voetbalanalist: “Het is een goed advocatenkantoor, maar ze zijn heel erg Joods.”

Na eerdere uitspraken van Johan die als antisemitisch zijn opgevat, zorgt dit wederom voor veel verbijstering. “Joden die zich een beetje gedeisd houden, worden nog net getolereerd. Maar als je ‘heel erg Joods’ bent, krijg je met Johan Derksen te maken”, zegt oud-politicus Gert-Jan Segers bijvoorbeeld op X.

“En met activisten die Joodse studenten uitschelden en Lenny Kuhr het zingen onmogelijk maken.”

Vreemde opmerking

Marc Belinfante, politiek journalist bij EenVandaag, kijkt hier heel raar van op. “Als dit nou de eerste keer was dat Johan D. zo’n vreemde opmerking over ‘Joods’ – ‘Joden’ maakt dan zou je zeggen; ik zoek hier niks achter. Maar dat is helaas niet het geval.”

Tim Hofman is ook verbijsterd: “Goed advocatenkantoor, maar heel erg Joods. Maar. En heel erg Joods. We weten niet waarom dat een maar is, of wat Joods ertoe doet in dezen. We weten wel dat het wederom zonder consequenties voor het programma achteloos uitgesproken wordt terwijl er een miljoen mensen kijken.”

Vooraf bedacht

Ene meneer Niels denkt dat het met opzet is. “Achteloos. Of bewust, opzettelijk en vooraf bedacht, om weer een relletje te krijgen, aandacht te creëren, en kijkcijfers te maximaliseren. Achteloos, het lijkt mij een understatement gezien dit de standaard werkwijze is bij Derksen.”

Tim daarop: “Je hebt gelijk.”

Fragment

Het bewuste fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Johan Derksen noemt advocatenkantoor van Geert Wilders 'heel erg Joods'. Gaat te ver?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen