Claudia de Breij: ‘NPO-plan Geert Wilders is stap richting dictatuur’

Claudia de Breij vindt het buitengewoon zorgelijk dat Geert Wilders het liefst de hele NPO wil afschaffen. “Het is in elke autocratie stap 1 richting de dictatuur”, zegt de cabaretière.

Geert Wilders en Claudia de Breij © NPO

Het stoort Claudia de Breij ontzettend dat er al zo lang serieus wordt onderhandeld met Geert Wilders over een te vormen regering. Het zit haar niet lekker, vooral vanwege zijn plannen met de publieke omroep. De cabaretière gaf eerder al aan te vrezen dat hij haar de mond wil snoeren, al lijkt de PVV-voorman niet onder de indruk van die kritiek.

Dictatuur

Claudia wijst nu op het nogal rigoureuze plan dat Wilders heeft met de publieke omroep. Als het aan hem ligt wordt er niet bezuinigd op de NPO, maar wordt het hele bestel gewoon in zijn geheel afgeschaft.

Dit moeten we echt zien te voorkomen, schrijft ze in haar column in de VARAgids. “Het willen afschaffen van de publieke omroep wordt al een normale uitspraak gevonden, maar het is in elke autocratie stap 1 richting de dictatuur.”

Meloni

Gaat dat niet een beetje ver? Nee, zegt Claudia. “Dat verzin ik niet, dat is te zien in de geschiedenis van zoveel autocratische regimes als Rusland, Hongarije en inmiddels is Giorgia Meloni lekker bezig in Italië. Een sterke publieke omroep zit de leider in de weg omdat de publieke omroep van iedereen is, en dus van niemand, en dus onafhankelijk.”

“Het is belastinggeld, dus je kunt geen journalisten kopen. Dat is onhandig als je wilt dat alleen jouw geluid klinkt.
Onze NPO is een van de minst begrotelijke ter wereld. Het gaat dus niet om het geld. Dat bijna miljard wat het kost is veel geld voor u en mij, maar een speldenprik op de begroting. Het gaat dus niet om geld. Het gaat om macht.”

Drie netten

Het is volgens Claudia wel duidelijk waarom Wilders zo tekeergaat tegen de NPO. “Dit gaat niet over Heel Holland Bakt wel of niet op tv, of over wel of geen drie netten. Dit gaat over journalistiek onderzoek naar jouw handelen onmogelijk maken. Over je potentiële tegenstanders het zwijgen opleggen door heel hard te schreeuwen: ‘VRIJHEID!'”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat de NPO in elk geval afscheid moet nemen van NPO 3?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen