Maken kijkcijfers Arjen Lubach duikvlucht? ‘Veel te anti-Wilders’

Arjen Lubach moet erop letten dat hij zich met zijn anti-Wilders-retoriek niet al te veel vervreemdt van het brede kijkerspubliek, stelt mediacriticus Victor Vlam. “Het is wel heen eentonig.”

Arjen Lubach en Geert Wilders © NPO, RTL

Het is voor de kijkers van De Avondshow evident dat Arjen Lubach echt helemaal niets moet hebben van een regering bestaande uit rechtse partijen, waar nu op voorgesorteerd wordt. En voor mediacriticus Victor Vlam iets té evident. “Ik vind het geen goed seizoen. Ik ga het gewoon keihard zeggen. Ik vind dit seizoen een flinke, flinke tegenvaller.”

Linksere koers

Victor vindt dat Arjen het niet goed doet met zijn Avondshow. “Ik ben er niet over te spreken en dat komt omdat ik het idee heb dat er bij Arjen Lubach en zijn team een veel linksere koers wordt gevaren”, zegt hij in De Communicado’s. “Echt avond aan avond wordt er kritiek geleverd op Wilders en de andere rechtse partijen die aan het formeren zijn.”

Flauw, vindt hij dat. “Ik begin dat een beetje eentonig te vinden. Ik vind ook dat het programma minder mainstream is dan in het verleden. Het lijkt nu meer gemaakt te worden voor een links publiek in plaats van voor een algemeen publiek. En het dieptepunt vond ik eigenlijk nog de muziekvideo die Arjen Lubach heeft gemaakt met zijn Duitse collega.”

Verder naar rechts

Victor doelt op een muzikale video van Arjen met komiek Jan Böhmermann. “Ja, die heet: ‘Verder naar rechts’. En in die video wordt zomaar even gezegd dat Wilders een ‘extreem rechtse clown’ is. Een letterlijke citaat. En er komt de zin in voor: ‘Jullie Führer en zijn fascisten’. Nou, dan denk ik wel bij mezelf: dit vind ik behoorlijk harde humor.”

Het is twijfelachtig, vindt de mediacriticus. “Op een gegeven moment zegt Böhmermann zelfs in die video tegen Arjen Lubach van: ‘Jullie gaan toch de nazi’s laten regeren?’ Met andere woorden: Geert Wilders en de rechtse partij worden vergeleken met nazi’s. Zij zullen zich verschuilen achter het feit dat het allemaal satire is.”

Harde grap

Vindt Victor dat ook satire? “Ik vind het een hele harde grap. Echt een hele harde grap. Het moet kunnen. Fair enough. Maar ik vind het een hele harde grap. Maar het belangrijkste punt hierbij is dat die grappen op dit moment niet gemaakt worden over linkse partijen. Het zijn bijna exclusief rechtse partijen die daar avond aan avond onder vuur worden genomen.”

Co-host Lars Duursma, een bekend communicatie-expert: “Dus jij vindt het gewoon te eentonig. Dat vond ik overigens altijd bij Arjen Lubach ook wel de kracht, dat de stellingname je verraste. Dat hij voor kernenergie in een keer pleitte en allerlei andere standpunten neerzette waarvan ik dacht: hm, dat had ik eigenlijk niet verwacht.”

Opgeschoven

Arjen is heel erg sterk naar links opgeschoven, vindt Victor. “Ik vind dat eerlijk gezegd zonde. Ik zou hopen dat Arjen er naar streeft om gewoon eigenlijk het hele Nederlandse publiek te blijven aanspreken. Ik denk dat dat ook op termijn goed is voor de kijkcijfers.”

Als de presentator zo doorgaat moet hij volgens de mediakenner rekening houden met dalende kijkcijfers. “Want programma’s die te links zijn, zoals bijvoorbeeld M van Margriet van der Linden, maar ook Khalid & Sophie, dat zijn programma’s die wel in de kijkcijfers echt onder vuur lagen.”

Even Tot Hier

Lars merkt op: “Behalve Even tot hier. Ik denk dat weinig programma’s zo links zijn als Even tot hier en dat werd juist heel goed bekeken. Dus misschien is er gewoon een hele grote groep onder progressief Nederland die het leuk vindt om te lachen om dit soort programma’s. Ik vind het zelf ook gewoon leuk om te kijken namelijk.”

Victor: “Ja, ik kijk dus niet zo vaak naar Even tot hier. Ik weet dat heel veel mensen het geweldig vinden. Ik ben er toevallig niet zo fan van. Maar goed, nogmaals, ik vind het jammer dat Arjen Lubach dat doet. Ik hoop dat hij voor het lange seizoen nog duurt dat hij daar een koerscorrectie in doorvoert.”

Lars vat samen: “Oké, dat hij verrassender is, minder eentonig.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de berichtgeving van Arjen Lubach te gekleurd?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen