Revu wint geding van Kemna: rechter wil geen doofpot

De Nieuwe Revu heeft het kort geding gewonnen dat Kemna Casting tegen het blad had aangespannen. Het blad mag gewoon de namen noemen van twee andere castingdirectors die naast Job Gosschalk verdacht worden van ‘vieze’ castings. Dat heeft het blad laten weten. De namen van deze personen werden begin april onthuld in het veelbesproken Revu-artikel ‘De Methode Kemna’. Al voorafgaand aan die publicatie probeerde Kemna Casting deze openbaring tegen te houden.

Revu trok zich daar niets van aan. “Omdat we vinden dat er een publiek belang is gediend met het aan de kaak stellen van vermeende misstanden van het duo, is besloten om de namen toch te publiceren in Nieuwe Revu 15.”

Ook de rechter wil geen doofpot. Hij noemt de Revu-publicatie in zijn vonnis ‘een gedegen journalistiek onderzoek, inclusief een correcte toepassing van het beginsel van hoor en wederhoor, waarin uitlatingen niet als beschuldigingen worden gebracht maar genuanceerd zijn weergegeven. Nieuwe Revu heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de genuanceerde uitlatingen (over beide medewerkers, red.) voldoende steun vinden in de feiten’.

Intimidatie

Frank Waals, de man die Job Gosschalk ontmaskerde en ook het artikel De Methode Kemna schreef, noemt deze uitspraak ‘een overwinning voor de hele journalistiek’. “Het bewijst dat, wanneer de zaak een groter doel dient of een complete beroepsgroep aangaat, namen van betrokkenen wel degelijk genoemd mogen worden. Temeer wanneer dit via verschillende onderbouwingen aannemelijk dan wel bewijsbaar kan worden gemaakt en de ernst en grootte van het probleem ermee kan worden aangetoond.”

Na de publicatie heeft Waals de namen niet meer genoemd. “Beide personen zijn in het artikel aangehaald om de volledigheid van de misstand die ik hiermee aan de kaak wilde stellen te bekrachtigen en daarmee is ons doel, voor nu, bereikt. Mede daarom heb ik naamsvermelding de voorbije weken in diverse radio- en televisie-uitzendingen ook op eigen initiatief achterwege gelaten, totdat toekomstige redenen of nieuwe feiten mij/ons anders kunnen doen besluiten.”

Hij blijft achter zijn artikel staan. “Enige vorm van intimidatie, zoals door Kemna Casting getracht in de rechtbank te Amsterdam, leg ik naast mij neer.”

Doofpot

Hoofdredacteur Jonathan Ursem vindt het schandelijk dat Kemna Casting beweert dat Revu maar één doel heeft: om mensen ‘maximaal te beschadigen’. “Het treurige van die bewering is dat het juist Job Gosschalk (en volgens onze bronnen dus ook andere Kemna-medewerkers) is geweest die met zijn grensoverschrijdend gedrag mensen en hun carrières kapot heeft gemaakt.”

Ik ben blij met de uitspraak omdat de rechter in feite zegt dat als je als journalist je werk goed doet, je ver mag gaan in het publiek maken van zaken die anderen graag in de doofpot willen houden. Volgens Kemna was er geen publiek belang gediend bij het outen van de twee castingdirectors. Zo’n 1 miljoen Nederlanders zien dagelijks het werk van het duo op tv – hoezo geen publiek belang?

Volgens Ursem gaat hij volgende week een kop koffie drinken met de Kemna-directie. “We hebben het afgelopen halfjaar nogal tegenovergestelde belangen gehad en soms zijn we er ook hard in gevlogen, maar dat betekent niet dat de dingen niet in een goede verstandhouding en met wederzijds respect kunnen verlopen.”

Lees meer

Lees over de nieuwe Kemna-rel die vorige maand ontstond:

Nieuwe Revu opent opnieuw aanval op Job en Kemna (vorige maand)
Kemna Casting ontmaskerd: ‘Job is niet de enige’ (vorige maand)
Beau ergert zich dood: ‘Medialand beschermt Kemna’ (vorige maand)
Job Gosschalk blijkt nog steeds aandeelhouder Kemna (vorige maand)
Evert Santegoeds: ‘Kemna Casting is een sekte’ (vorige maand)
Kemna heeft geprobeerd Nieuwe Revu tegen te houden (vorige maand)
Beau tegen advocaat Kemna Casting: ‘Lik m’n reet!’ (vorige maand)
GeenStijl veroordeelt Arie en Katja om steun aan Job (vorige maand)
Jan Dijkgraaf vindt advocaat van Kemna Casting ’tuig’ (vorige maand)
‘Waar zijn de vieze castingtapes van Job Gosschalk?’ (vorige maand)
Volkskrant vindt Beau mediatopper van de week (vorige maand)
Kemna: ‘Acteurs die Job-tapes vrezen, meld je bij ons!’ (vorige maand)
‘Beau moet gevangenis in om uitspraken over Kemna’ (vorige maand)
Concurrentie kansloos: ‘Loyaliteit aan Kemna oneindig’ (vorige maand)

Foto: Revu

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen