Pieter Omtzigt pissig in Op1 na onthulling over huilen bij formatie

Het is inmiddels voor iedereen wel duidelijk dat Pieter Omtzigt een héle moeilijke man is, maar is hij überhaupt wel geschikt om te formeren? Hij reageert in Op1 flink pissig op nieuwe roddels.

Pieter Omtzigt en Thomas van Groningen © NPO

De 20 zetels van Pieter Omtzigts partij NSC maken dat hij een cruciale rol speelt in de formatie. “Deze man is de sleutel, hij is de spil”, legt journalist Thomas van Groningen uit in Op1. “Hij moet íets willen en het lijkt heel ingewikkeld te zijn. Dat horen we ook wel uit partijen de afgelopen dagen, van: ‘Het ligt toch bij Omtzigt, moeilijk, moeilijk, moeilijk.’”

Huilbuien

Telegraaf-sterjournalist Wouter de Winther onthult in zijn podcast dat Omtzigt zich vréselijk lastig heeft gedragen bij de formatiegesprekken. “Zeer regelmatig huilbuien, stemverheffingen, weglopen, elke keer op het moment dat er gevraagd wordt om stelling te nemen over een onderwerp wispelturigheid, heel vaak de kamer verlaten.”

En dan? “Dan moest Yesilgöz er weer achteraan, dan moest Plasterk er weer achteraan, dan moest Eddy van Hijum er weer achteraan die dan met een rood hoofd terugkwam omdat hij zich schaamde voor de krankzinnige situatie.”

Geroddel

Dit is geen ongeloofwaardige juice, aldus Thomas. “Dit verhaal, moet ik eerlijk zeggen, hoorden wij de afgelopen tijd ook, dat het wel érg moeilijk onderhandelen is met Omtzigt. Ik begreep ook dat er binnen NSC wel geopperd werd om dan wellicht maar te gaan onderhandelen zónder Omtzigt. Dat iemand anders dat gaat doen.”

Omtzigt reageert flink pissig op deze geruchten. “Ik heb een appje van Omtzigt gekregen en die zegt via zijn woordvoerder: ‘Het gepraat en geroddel over elkaar via de media is illustratief voor het hele probleem, ik doe er niet aan mee.’ Oftewel: Omtzigt wil niet reageren op het verhaal.”

Serieus verhaal

Politiek verslaggever Sam Hagens stelt in Vandaag Inside dat het een geloofwaardig verhaal lijkt. “Best wel een serieus verhaal. Ik heb ook geprobeerd om te checken wat er van klopt en mensen aan die onderhandelingstafel bevestigen vanavond dat dat gewoon klopt. Dat Pieter te vaak emotioneel is geweest, dat hij huilbuien heeft gehad.”

Wie bevestigt dat? “Ik kan niet zeggen wie. Ze willen er wel uitkomen, maar toch zeggen de mensen aan tafel: ‘Het gaat niet goed met Pieter.’ Waarom vertellen ze dat anoniem? Ze zeggen: ‘We kunnen dit gedrag niet faciliteren. We kunnen niet alleen maar om Pieter heen draaien, met hem mee naar buiten lopen, dan weer een uur op hem zitten wachten.’”

Medisch probleem

Johan Derksen gelooft de roddels. “We mogen wel stellen dat hij toch een wat onevenwichtig type is. Dat is voor iemand in zijn functie… Die mensen moeten belangrijke beslissingen kunnen nemen en dat kun je blijkbaar niet aan Pieter overlaten. De emoties van Pieter… Dat is natuurlijk bijna een medisch probleem.”

Collega Wilfred Genee: “Als het zo vaak en zoveel bevestigd wordt, dan kun je bijna wel stellen dat het zo is, toch?”

Sam: “Wat ik opvallend vind is dat hij er niet op in wil gaan.”

Hier moeten we van af, denkt Hélène Hendriks. “Ja, daar kun je niet maanden mee verder.”

Fragment

Het fragment in Op1:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen