Bridget Maasland heeft lak aan kijkcijferverbod: ‘Dit is héél slecht’

Bridget Maasland heeft het kijkcijferverbod van haar eigen werkgever overtreden. Ze opende RTL Boulevard gisteren met de kijkcijfers van de avond ervoor. “Yvon scoort slecht!”

Bridget Maasland © RTL

De bazen van NPO, RTL en Talpa hebben de koppen bij elkaar gestoken en in een poging om kritische media de mond te snoeren en hebben ze een kijkcijferverbod in het leven geroepen. Sinds dit seizoen zijn de scores van de avond ervoor níet meer publiekelijk toegankelijk. Ze worden pas ergens na een week gepubliceerd, als de nieuwswaarde eraf is.

Kijkcijferverbod

Alleen de tv-incrowd heeft de kijkcijfers van de avond ervoor nog en kijkcijferhooligan Tina Nijkamp publiceert elke dag de highlights op haar analysekanaal. Zo werd het gisteren groot nieuws dat Boer Zoekt Vrouw de avond ervoor historisch slechte kijkcijfers heeft behaald. Van het AD tot NRC: het werd overal benoemd, ondanks dat kijkcijferverbod.

Het AD schreef erover: “Deze krant publiceerde de lineaire kijkcijfers van zondagavond op basis van meerdere bronnen. Officieel worden de kijkcijfers pas volgende week gepubliceerd door het Nationaal Media Onderzoek, waarbij het uitgesteld kijken wordt meegenomen. Mogelijk is het totaal dan hoger dan 1,3 miljoen.”

Bridget heeft lak

Zelfs RTL Boulevard heeft lak aan het kijkcijferverbod, ondanks dat RTL dus een van de initiatiefnemers is van dat verbod. Presentatrice Bridget Maasland opende de uitzending gisteren met het kijkcijfernieuws over Boer Zoekt Vrouw: “De eerste aflevering van Boer Zoekt Vrouw zorgt voor nodige trammelant in kijkcijferland.”

Bridget bewijst dat het kijkcijferverbod een wassen neus is: een kijkcijferflop heeft gewoon nieuwswaarde. “Er keken gisteren miljoenen mensen minder dan voorheen. Yvon Jaspers lijkt haar magische kijkcijfermojo dus ineens kwijt.”

Overload aan dating-tv

Luuk Ikink speculeert er lustig op los. “Is het een overload aan datingtelevisie?”

Kijkcijferkenner Tina Nijkamp daarop: “Ja, ik denk dat het misschien toch wel iets te dicht op B&B Vol Liefde zit. Daar waren we toch in deze zomer wel heel erg verslaafd aan. Dat keken we allemaal. Misschien zit het wel iets te dicht erop. Ook de concurrentie was flink met Miljoenenjacht en Expeditie Robinson ertegenover.”

Bridget tegen Aran Bade: “Hoe verklaar jij die zuinige start?”

Dalende populariteit

Showkenner Aran denkt dat Boer Zoekt Vrouw over zijn hoogtepunt heen is. “Ik denk toch wel dat de populariteit van Boer Zoekt Vrouw aan het dalen is. Dat zie je ook aan het aantal brieven dat de mensen gestuurd hebben aan de boeren. Dat is lager dan ooit. Het is wel een genadeklap dit.”

Hij vervolgt: “Ik denk dat Yvon Jaspers zich vanochtend verslikte in haar bakje boerenyoghurt, want 3,7 miljoen is het gemiddelde aantal waar Boer Zoekt Vrouw gewend aan is. We zijn denk ik een beetje datingmoe en de boeren liggen ook niet helemaal lekker in de actualiteit. Het wordt een heel lastig seizoen.”

‘Niet houdbaar’

Joost Maiburg, redacteur van RTL Boulevard, schrijft op zijn analysekanaal Kijk op Kijkcijfers: “Opvallend dat steeds meer media gewoon schrijven over de kijkcijfers van gister 👏🏻. Huidige situatie is nou eenmaal onhoudbaar.”

Die stelling wordt onderschreven door Tina.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

RTL verbiedt kijkcijfers van de avond ervoor, maar RTL Boulevard opent ermee. Is het kijkcijferverbod houdbaar?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen