Hans Kraay jr. zet Pieter Omtzigt onder druk op tv: ‘Sluit PVV uit!’

Hans Kraay jr. heeft Pieter Omtzigt gisterenavond in de talkshow van Humberto Tan onder druk gezet om uit te sluiten dat hij gaat samenwerken met de PVV. “Dat is best teleurstellend.”

Hans Kraay jr. en Pieter Omtzigt © RTL

Geert Wilders wil na de verkiezingen dolgraag meeregeren, maar het lijkt erop dat straks niemand om de partij van Pieter Omtzigt heen kan en hij is niet heel enthousiast over de PVV. Toch wil hij de partij niet uitsluiten en dat zorgt bij sommige mensen voor ergernis. Ook televisiester Hans Kraay jr. pleit voor uitsluiting.

Hans geschrokken

De houding van Omtzigt verbaast Hans. “Meneer Omtzigt, ik heb u nogal gevolgd en ik ben een beetje geschrokken van u. Geert Wilders vraagt: ‘Sluit mij niet uit, meneer Omtzigt.’ Ik hoorde u zeggen van: ‘Ik zie niet dat we samen iets gaan doen.’ Zoiets was het, toch? Maar waarom in hemelsnaam niet van: ‘Nee, meneer Wilders! Honderd procent nee!’”

Omtzigt houdt zich daarop enigszins op de vlakte: “Ik wil niet een regering waarbij je je niet aan de elementaire mensenrechten houdt. Als je zegt dat alle moskeeën dicht moeten of de koran verboden moet worden, dan denk ik dat je op een terrein zit waar je niet moet zitten.”

Niet duidelijk genoeg

Hans vindt dat Omtzigt praat in omwegen. “Waarom zegt u niet gewoon van: nee, dat is honderd procent uitgesloten?”

Gastheer Humberto Tan: “Je vindt het niet duidelijk genoeg?”

Hans: “Nee, als er in de politiek een vraag gesteld wordt gaat bijna iedereen zijstraten in. Ik hoor bijna nooit een antwoord.”

Peilingmeneer Gijs Rademaker: “Zoals de peilingen er nu voor staan is het best lastig om zonder de PVV een centrumrechts kabinet te vormen. Dat is misschien een van de redenen?”

Gematigde toon

Omtzigt: “Ik denk dat ik duidelijk ben: ik wil een regering, en ik zie de PVV dat niet doen en ik zeg dat gewoon heel duidelijk, waarin je de grondwettelijke rechten gewoon waarborgt. De toon van het programma is wel wat veranderd, dat heb ik ook wel gezien.”

Hans even later: “Eigenlijk is het best wel teleurstellend. U had vanavond Geert Wilders z’n nek om kunnen draaien. Dat heeft u niet gedaan. We gaan allemaal zwaar in de war naar huis.”

Omtzigt: “Nou, dat vind ik dan heel vervelend voor je, dat je in de war bent.”

Fragment

Omtzigt bij Humberto:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen