Lucille Werner live op tv gekwetst door harde grap Hugo de Jonge

Lucille Werner werd gisterenavond live op televisie gekwetst door een nogal harde grap van Hugo de Jonge, haar collega bij het CDA. Ze was zichtbaar geraakt. “Dit is heel onhandig gezegd.”

Hugo de Jonge en Lucille Werner © RTL

Na een periode van vier jaar vertrekt Lucille Werner alweer uit de politiek. Ze vindt het naar eigen zeggen in ál haar banen prettig om wat piketpaaltjes te slaan en het daarna aan anderen over te laten. Kennelijk was de ondergrond in Hilversum een stuk stroever dan Den Haag, want ze heeft Lingo zo’n beetje 43 jaar lang staan doen. “Groene bal!”

Harde grap

Lucille zat gisterenavond aan de talkshowtafel van Humberto Tan om terug te blikken op haar korte carrière als Tweede Kamerlid. Ze werd daarbij door verslaggever Jaïr Ferwerda getrakteerd op een aantal reacties van prominenten, waaronder die van haar eigen partijgenoot Hugo de Jonge. Maar zijn reactie viel niet echt in de smaak.

Als Hugo wat complimenten uitdeelt, waarschuwt Jaïr hem voor een wel héél dichtbij passerende auto. Dan grapt de minister, refererend aan de handicap van Lucille: “Dankjewel dat je me even behoedt voor het overrijden overigens, anders had ik hier straks ook met een beperking geëindigd.”

‘Wat een gekke man’

Het leidt tot een ongemakkelijke sfeer in de studio van Humberto. Tafelgast Roxane Knetemann: “Wat een gekke man is hij. Wat is dat nou voor een gekke opmerking!”

Humberto: “Ja, hè?”

Roxane: “Ik weet niet eens wat hij heeft gezegd, sorry. Ik ben even blijven hangen.”

Humberto: “Ik kan het wel herhalen: ‘Dankjewel dat je me hebt gered, dat ik niet ook een beperking krijg.’”

Roxane: “Ja, dat is dus blijven hangen.”

Lucille geraakt

Lucille is zichtbaar geraakt. “Wat ik hier ingewikkeld aan vind, is dat mensen met een handicap gezien moeten worden als potentieel. Als mensen die iets kunnen, die gelukkig kunnen zijn en niet als zielig, kwetsbaar of als een object van zorg. Weet je, dat is jammer, dat het zo gezegd wordt, ook al ken ik Hugo natuurlijk ook goed.”

Humberto: “Hij bedoelt het niet zo, maar het is wel heel onhandig gezegd.”

Lucille: “Hij bedoelt het niet zo, hij bedoelt het zeker niet zo, maar het is wel even – ik moet het eerlijk zeggen – onhandig gezegd.”

‘Onhandige uitspraak’

Humberto: “Wat hij zegt in die grap is wel de kern waar jij je al jaren voor inzet. Om te kijken naar wat mensen wél kunnen in plaats van niet kunnen. Maar als dat binnen jouw partij al zo lastig is, want dat blijkt, hoe is dat dan voor de rest van Nederland?”

Lucille: “Ik denk dat wel dat we dat moeten scheiden. Ik denk dat dit inderdaad een onhandige uitspraak is, maar het is wel een gegeven. Ik bedoel: wij hebben hier zo’n enorme achterstelling en uitsluiting van mensen met een handicap in dit land en ook in Den Haag.”

VI giert

Het fragmentje uit Humberto werd kort daarna ook uitgezonden in Vandaag Inside, waar de heren erom moesten gniffelen. “Dat is niet zo gelukkig dit! Tjongejongejonge zeg”, lacht Wilfred Genee.

Hélène Hendriks: “Die heeft wel vaker van dit soort uitspraken!”

Johan Derksen: “Als je veel l*lt, zeg je ook veel verkeerde dingen. Daar weet ik alles van.”

Wilfred: “Ongelooflijk allemaal.”

Fragment

Het fragment uit Humberto:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de grap van Hugo de Jonge te ver gaan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen