Henny Huisman mist kijkcijfers enorm: ‘Hele ochtend naar de klote’

Henny Huisman vindt het heel jammer dat de kijkcijfers sinds deze week geheim worden gehouden door NPO, RTL en Talpa om negatieve berichtgeving te voorkomen. “Alles naar de klote!”

Henny Huisman © NPO

Ze balen er in de televisiewereld altijd ontzettend van als ze met hun neus op de feiten worden gedrukt. De oplossing? Gewoon de kijkcijfers geheimhouden: dan kunnen de media de volgende ochtend niet roepen dat iets een flop is. Geen Tina Nijkamp meer met haar invloedrijke analyses en ook Angela de Jong heeft nu een stok minder om mee te slaan.

Henny’s ritueel verpest

En al die onschuldige hobby-kijkcijferwatchers zoals Henny Huisman? Die zijn de dupe. De kijkcijfers checken hoort al decennia bij zijn ritueel. “Ik stapte uit bed, zette een kopje koffie en liep meteen naar de computer. Even kijken naar de kijkcijfers”, vertelt hij in de Volkskrant.

Kijkcijfers beïnvloeden het humeur van tv-sterren enorm. “Op het moment dat er een programma niet scoorde, vroeg iemand me eens waar ik me druk om maakte. Ik had toch leuke kinderen? Nou, zei ik, ik vind mijn kinderen nog leuker met hoge kijkcijfers.”

‘Naar de klote!’

Henny staat tegenwoordig aan de zijlijn, maar hij checkte nog altijd de kijkcijfers. “Even kijken wat de top-25 van gisteravond is. Ik ben toch een beetje de oude visboer die nog steeds de quota bijhoudt.”

Dat is nu voorbij. Nu is zijn ‘ochtendritueeltje naar de klote’, zegt hij. “Ik begrijp het, maar ga het wel missen.”

Voortaan worden de kijkcijfers pas na een week gepubliceerd, als deze zijn opgefluft met de uitgestelde scores.

Deugniet

Overigens heeft Mediapark-deugniet Tina Nijkamp de nieuwste kijkcijfers vandaag gewoon gepubliceerd op haar analysekanaal. Die heeft ze via via gekregen. “Ik voel me net Frits Wester vlak voor Prinsjesdag.”

Ze vervolgt: “Waarom publiceer ik dit? Om aan te tonen dat het op de eerste dag al duidelijk is, dat het geheim willen houden van de kijkcijfers voor de kijker, het dus niet openbaar maken van de lineaire cijfers anno 2023 eigenlijk niet houdbaar is.”

Volkskrant

Het artikel in de Volkskrant:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Tv-zenders mogen bij kijkcijfersucces nog wel selectief een score bekendmaken. Moeten de media dat negeren?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen