Pianoshow Chantal Janzen stort in na felle kritiek: ‘Au, dit is balen’

De forse kritiek op de nieuwe pianoshow van Chantal Janzen blijkt terecht, want de kijkcijfers storten gigantisch in. Maar liefst een derde van de kijkers haakt al af na de eerste aflevering.

Chantal Janzen © RTL

Het is echt een héél geforceerd format rond zo’n spontaan fenomeen: de stationspiano. De NS heeft verspreid door het land piano’s neergezet op treinstations en daar wordt soms, tot verrassing van omstanders, op gespeeld door reizigers. Dat verrassingselement ontbreekt volledig in de nieuwe Chantal Janzen-show De Piano.

Chantal stort in

Wat we bij Chantal zien zijn kandidaten die zich vooraf hebben aangemeld en vervolgens op een stationstrein komen spelen, terwijl het publiek al klaar zit en een driekoppige jury van een afstandje meekijkt. Ondertussen horen we de dramatische levensverhalen van de kandidaten. Echt véél te geformatteerd allemaal, vinden critici.

De felle kritiek na de eerste aflevering blijkt terecht, want de kijkcijfers van De Piano storten finaal in, meldt kijkcijferautoriteit Tina Nijkamp op haar analysekanaal. “Ach jee. Geen goed kijkcijfernieuws voor Chantal Janzen en De Piano op RTL 4. Het is flink ingezakt met 300 duizend kijkers. Van 884 naar 597 duizend kijkers. AU.”

Een derde haakt af

Oftewel: een derde van Chantals kijkers is afgehaakt. En het marktaandeel in de belangrijke commerciële doelgroep 25 tot 54 jaar? Dat stort ook fors in, namelijk van 22,6 naar 14,2 procent. “Gewoon balen dus. Het was een hit-of-mis dit format. Hulde voor RTL voor het proberen van een heel andersoortig en wat niche programma.”

Het is echter mislukt, concludeert Tina. “De kijker vindt het matig en het helpt ook niet dat talentenjachten compleet uit zijn in Nederland.”

Overdosis

Na die jarenlange overdosis van talentenjachten heeft de Nederlandse kijker daar echt genoeg van, weet Tina. “We hebben er gewoonweg te veel achter elkaar gezien en dus kennen we veel kandidaten al uit andere programma’s. Ook hier. Zo zat David ook al in finale Superkids in 2019.”

Tot slot deugt de programmering ook niet, besluit Tina. “Woensdag was niet de beste dag om dit te programmeren denk ik. Meer zondag. Meer weekend.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wordt de sterrenstatus van Chantal Janzen overschat?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen