Victor Vlam hint op wangedrag door Patty Brard: ‘Ze is héél hard’

Victor Vlam besluit een jaar na zijn korte avontuur bij Shownieuws het stilzwijgen over zijn toenmalige collega Patty Brard te doorbreken. Hij trekt een parallel met Matthijs van Nieuwkerk.

Patty Brard en Victor Vlam © SBS 6

Het is geen geheim dat Patty Brard een reputatie heeft in Hilversum. Ze is geen makkelijke vrouw om mee te werken en dat hebben velen al aan den lijve ondervonden: zo vertelde een insider in 2011 aan Story dat Patty de (eind)redacteuren van Shownieuws kleineerde. “Mensen zijn ook bang voor haar. Drie eindredacteuren belandden al in de ziektewet.”

Ware aard van Patty

Patty reageerde een dag na het Story-verhaal schouderophalend (‘als je voor het beste eindresultaat gaat en je bent een vrouw, dan is het al gauw zo dat je heel erg lastig bent’), maar een maand later werd ze op straat gezet door SBS 6. Pas daarna liet Patty het achterste van haar tong zien. Ze noemde de redacteuren van Shownieuws ‘incompetent‘.

Inmiddels is Patty alweer jaren terug bij Shownieuws, maar nog altijd weigert ze om daar aan tafel te zitten met Story-baas Guido den Aantrekker. Victor Vlam heeft haar vorig jaar zomer wél van dichtbij meegemaakt; hij draaide toen drie maanden lang mee bij de zomereditie van het programma. En daar kreeg hij de ware aard van Patty te zien…

Geruchten

Patty is niet onomstreden. Eind vorig jaar vroeg men zich al af of zij niet gewoon de Matthijs van Nieuwkerk van SBS was of is, al herkent ze zich zelf totaal niet in dat beeld. En Yvonne Coldeweijer bracht anderhalve maand geleden naar buiten dat er een groot schandaal over Patty op komst is, maar dat laat nog altijd op zich wachten.

Volgens Victor is deze televisievedette gewoon geen zuivere koffie. Hij wees laatst al op Patty’s bizarre uithaal aan het adres van collega Airen Mylene, waarvoor ze volgens hem een schorsing verdient. “En dit is iets dat vaker gebeurt”, zegt hij, wijzend op het feit dat Patty in 2021 ook al publiekelijk helemaal losging op collega Frits Huffnagel.

Grensoverschrijdend

Is Patty schuldig aan grensoverschrijdend gedrag? “Over dat onderwerp hebben we het in deze podcast vaak gehad”, zegt Victor in De Communicado’s. “Een van de conclusies is dat Matthijs van Nieuwkerk eerder en vaker gecorrigeerd had moeten worden toen er kleine dingen misgingen om te voorkomen dat het uit de hand liep.”

Hij vervolgt: “Ik denk dat dat eigenlijk ook wel moet gebeuren op dit moment bij Patty Brard. (…) Ze heeft het ook gedaan bij Jan Versteegh, met wie ze op een gegeven moment 6 Inside samen presenteerde. Die man heeft ze echt het leven zuur gemaakt. Het was verschrikkelijk gênant om te kijken. Echt ongelofelijk.”

De grote ster

Patty denkt volgens Victor dat ze een soort tv-god is. “Patty Brard is natuurlijk de grote ster van Shownieuws. Het is iemand die al meer dan 40 jaar rondloopt in de entertainmentwereld. (…) Dit is ook de redenering die lange tijd aan Matthijs van Nieuwkerk is opgehangen. Hij was ook de grote ster van DWDD, dus ‘laat hem maar zijn gang gaan’.”

Die fout moet je niet met Patty herhalen, denkt hij. “Kijk, het lastige bij dit soort dingen is dat… Ik heb er nooit over gesproken, omdat ik het gewoon niet netjes vind om uit de school te klappen over dingen. Ik zeg dit natuurlijk met reden. Mijn mening is geïnformeerd door mijn eigen ervaringen op dit vlak.”

‘Heel erg hard’

Victor doelt op zijn eigen samenwerking met Patty bij de zomereditie van Shownieuws. “Ik heb niet het idee dat Patty poeslief was. In ieder geval was ze niet poeslief ten opzichte van mij. Ze was behoorlijk hard ten opzichte van mij. Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik daar wat over moet gaan zeggen.”

Hij vervolgt: “Ik moet je heel eerlijk zeggen: ik heb ook geen last meer van Patty, want we werken niet meer samen. En dat is ook iets wat ik helemaal niet zo erg vind. Maar hoe wij kijken naar grensoverschrijdend gedrag is wel veranderd in onze samenleving natuurlijk.”

‘Geen goed patroon’

Hardop vraagt Victor zich nu af op Patty de dans is ontsprongen. “Ik vraag me wel eens af, met alle dingen die we naar buiten zien komen en het patroon dat hier ook wordt geschetst: het gedrag van Patty is misschien gedrag dat een aantal jaar geleden als vervelend maar geaccepteerd werd beschouwd, maar zouden we dat vandaag nog steeds zo opvatten?”

Uiteindelijk heeft hij drie maanden met haar samengewerkt. “Dus ik kan er geen definitief antwoord opgeven. Maar het patroon van wat je alleen al voor de schermen ziet: ja, ik vind dat niet zo goed… En als je dan ook nog meeneemt dat er in het verleden door het AD bijvoorbeeld een artikel is geschreven met de kop ‘Patty Brard terroriseert de redactie van Shownieuws‘…”

Matthijs van SBS?

Dat soort berichten zijn volgens Victor een teken aan de wand. “Ja, ook over Matthijs van Nieuwkerk waren dat soort artikelen, er zijn heel veel overeenkomsten. Nogmaals, ik weet oprecht niet of dat klopt. Daar heb ik veel te weinig inzicht voor in de zaak, maar ik hoop echt dat mensen bij Talpa er wel bovenop zitten.”

Co-host Lars Duursma: “Het is waarschijnlijker dat dit het topje van de ijsberg is. Waar rook is, is vuur. Misschien ook wel een oproep aan Talpa en John de Mol om er in ieder geval eens goed naar te kijken.”

Patty reageert vaak laconiek als ze kritiek krijgt op haar functioneren. Zo noemde ze zich van de week spottend ‘de heks van Shownieuws‘.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Als Patty Brard een man was geweest, denkt u dat haar vermeende wangedrag dan veel groter nieuws zou zijn?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen