Was Patty Brard jarenlang de Matthijs van Nieuwkerk van SBS 6?

Patty Brard zorgt voor verbazing met haar pleidooi om Matthijs van Nieuwkerk te verbannen van het Media Park. Zelf was ze immers óók onderwerp van een rel over wangedrag op de redactie.

Patty Brard © SBS 6

De rel over het wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door kan als het aan Patty Brard ligt maar op één manier eindigen: zijn vertrek van het Media Park. “Als je eigenlijk toegeeft dat je je dusdanig gedragen hebt dat het niet kan, dan moet zijn volgende zin toch zijn: ‘Ik stap op’?”, zei de tv-diva onlangs in Shownieuws.

Matthijs van SBS 6?

Het zijn strenge woorden van iemand die dik tien jaar geleden zélf onder vuur lag vanwege soortgelijk gedrag. Patty had de mazzel dat grensoverschrijdend gedrag toentertijd nog geen hot topic was, maar was zij in die tijd eigenlijk niet gewoon de Matthijs van Nieuwkerk van SBS 6? Het AD en de Story waren in elk geval streng voor haar.

‘Patty Brard terroriseert redactie Shownieuws’, kopte het AD, dat zich weer baseerde op de berichtgeving van Story. Een insider vertelde in 2011 in dat blad dat Patty de (eind)redacteuren van het programma kleineerde. “Patty scheldt deze mensen met grote regelmaat helemaal stijf. Niets deugt er in haar ogen van het werk dat zij doen.”

Bang voor Patty

Door haar heerste er bij Shownieuws een ‘vijandige sfeer’, zei de bron. “Mensen zijn ook bang voor haar. Drie eindredacteuren belandden al in de ziektewet. Zij waren niet langer bestand tegen de scheldkanonnades van mevrouw Brard. Twee zijn na lange tijd voorzichtig weer aan de slag gegaan.”

Een zegsman van SBS 6 wilde de berichtgeving van Story destijds bevestigen noch ontkennen: “We weten dat dergelijke speculaties de ronde doen, maar we willen hier geen commentaar op geven. Alles wat ik hierop zou zeggen, wakkert de boel alleen maar aan. Ik wil het hierbij laten.”

Een saillant detail: Patty wil anno 2022 nog altijd niet met Story-hoofdredacteur Guido den Aantrekker in één uitzending zitten bij Shownieuws.

Abrupt ontslag

Patty reageerde een dag na het Story-verhaal schouderophalend (‘als je voor het beste eindresultaat gaat en je bent een vrouw, dan is het al gauw zo dat je heel erg lastig bent’), maar een maand later werd ze op straat gezet door SBS 6. Pas daarna liet Patty het achterste van haar tong zien. Ze noemde de redacteuren van Shownieuws ‘incompetent‘.

Het was voor Patty moeilijk om zich aan te passen aan het niveau van haar redactie, gaf ze aan. “Ik ben nogal precies, en kan bijvoorbeeld al niet tegen een draaiboek met spelfouten, dus daar ging het wel eens fout ja.”

‘Net AT5’

Na dat ontslag begon Patty met het bashen van Shownieuws in de media, bijvoorbeeld: “Laatst zat ik weer eens te kijken en dacht ik: wat erg, wat een uitzending! Echt een soort AT5 op het niveau min zeven. (…) Bij Shownieuws ervoeren ze [mijn kritiek] op een gegeven moment als lastig. Dat is toch een bewijs van onvermogen.”

Patty gaf pas jaren later toe dat ze flink heeft lopen schreeuwen op de redactie van het programma: “Ja, vroeger was ik bij Shownieuws weleens aan het schreeuwen. Vaak omdat het werk dan niet was gedaan. (…) Natuurlijk waren er dan vlak voor een uitzending soms spanningen.”

Slachtoffer Jan

Wie ook kan meepraten over Patty’s driftbuiten is Jan Versteegh. Hij was tijdens de live-uitzendingen van het vroegere 6 Inside regelmatig slachtoffer van haar grillige gedrag.

Overigens werd deze week bekend dat Patty’s huidige exclusieve contract bij SBS 6 na de jaarwisseling niet wordt verlengd.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Patty Brard veroordeelt Matthijs van Nieuwkerk. Hypocriet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen