Caroline van der Plas hekelt Renze Klamer: ‘Dit is echt overdreven’

Caroline van der Plas vindt het overtrokken dat Renze Klamer haar werkwijze ‘gevaarlijk’ noemt. “Nou ja, gevaarlijk, gevaarlijk. Dan vind ik wel dat je heel erg overdrijft hoor.”

Caroline van der Plas en Renze Klamer © RTL

Renze Klamer had gisterenavond Caroline van der Plas aan zijn talkshowtafel zitten om terug te blikken op het afgelopen jaar. Hij verwijt haar populisme te bedrijven en het wantrouwen in de overheid te voeden, maar dat vindt de politica niet terecht. Daarom hadden de twee live in zijn uitzending op RTL 4 een klein meningsverschil.

Renze kritisch

Tijdens het gesprek noemt Renze als voorbeeld een Nieuwsuur-uitzending van afgelopen juni. “Er zat toen een hoogleraar stikstofwetenschappen Leen Hordijk en toen riep je in de Tweede Kamer of daar invloed van het kabinet is geweest op het feit dat hij daar zou zitten.”

Kwalijk, vindt Renze. “Je moet weten: er zijn mensen die weleens aan mij vragen of ik gebeld word door Mark Rutte over wat ik vanavond in de uitzending moet doen. Dat is iets dat leeft. Blijkbaar denken sommige mensen dat, dat wij directe instructies krijgen van de overheid. Totale onzin. En zo’n opmerking voedt toch een beetje die gedachte.”

‘Dit is gevaarlijk!’

Zo’n opmerking van Caroline is verwerpelijk, vindt Renze. “Het kan een beetje speels zijn, maar toch… Dat is gevaarlijk. Dat kan gevaarlijk zijn.”

Caroline vindt dat Renze wel héél grote stappen zet. “Nou ja, gevaarlijk, gevaarlijk. Dan vind ik wel dat je heel erg overdrijft hoor. Gevaarlijk… Nee. Meneer Hordijk had daarvoor een heel groot interview gegeven aan een agrarische krant en in Nieuwsuur had hij een veel milder verhaal dan wat hij in die krant had gezegd.”

Ze vervolgt: “Toen heb ik me afgevraagd: hoe werkt dat dan?”

‘Niet anti-overheid’

Caroline kan zich namelijk ‘voorstellen dat het kabinet denkt: dat verhaal moeten we ook een beetje draaien’. “Maar als Nieuwsuur zegt: ‘Dat is niet zo’, dan is het niet zo. Snap je wat ik bedoel? Ja, maar Renze, er wordt gelijk gedaan alsof je dan anti-overheid bent en: o, jij gelooft niet dé wetenschap, o, jij bent tegen dé media.”

Renze: “Ja, maar een vraag stellen is niet helemaal gratis, dus als je het je afvraagt, dan bereik je met die vraag al een bepaald effect.”

Caroline: “Als ik zeg: ‘Het ís zo en de media zijn allemaal verrot’, dat heb ik niet gezegd, hè?”

Populisme

Renze is niet overtuigd. Hij blijft vinden dat Caroline haar uitspraken beter moet formuleren. “Schuurt het af en toe niet wat tegen populisme aan? Dit is een aspect waarvan ik denk: is dat wel zo slim?”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Renze Klamer vindt dat Caroline van der Plas 'gevaarlijk' bezig is. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen