Caroline van der Plas haalt gelijk: horrorcijfers voor Micha Wertheim

Caroline van der Plas’ laatste tweet van het jaar ging over de oudejaarsconference van Micha Wertheim. Zó slecht vond ze het. En kennelijk was ze niet de enige… “Slechtst bekeken OOIT!”

Caroline van der Plas en Micha Wertheim © NPO, SBS

BNNVARA heeft van oudsher een monopolie op de oudejaarsconference en dat betekent dat er toch wel een bepaald progressief geluid in zo’n show moet zitten, maar na de laatste verkiezingsuitslag kun je je afvragen in hoeverre dat nog matcht met wat de kijker thuis aanspreekt. Eén ding is zeker: Micha Wertheim en zijn cabaret horen daar níet bij…

‘Slechtste OOIT!’

Caroline van der Plas zat op oudejaarsavond op de bank naar de conference van Micha te kijken en schrok zich helemaal een hoedje. “Volgend jaar Hans Teeuwen aub. #oudejaarsconference #BNNVARA 😭”, schreef ze in haar laatste X-bericht van het jaar. Veel mensen waren het met haar eens, anderen vonden het juist polariserend.

Hoe dan ook: Caroline haalt nu haar gelijk met de kijkcijfers. “Je hebt laag en laag, maar zoooo laag. Oef”, schrijft kijkcijferautoriteit Tina Nijkamp op haar analysekanaal. “Micha Wertheim wilde geen kijkers en dat is goed gelukt. Slechts 876 duizend. En het is daarmee de SLECHTST bekeken oudejaarsconference OOIT.”

Slechter dan Claudia

En niet zo’n beetje ook, vervolgt Tina. “Hiervoor was de slechtst bekeken ooit die van 2010 door Erik van Muiswinkel met 1,1 miljoen kijkers. De nummer twee van slechtst bekeken conferences is die van Marc Marie Huijbregts in 2018, maar die noteerde lineair nog 1,5 miljoen kijkers.”

Claudia de Breij was vorig jaar lineair goed voor 1,6 miljoen kijkers. “In 2021 had Peter Pannekoek lineair bijna 2 miljoen kijkers en Youp in 2020 2,7 miljoen. Claudia scoorde in 2019 1,8 miljoen.”

Finkers aan kop

Welke cabaretier vinden de mensen het leukst op oudejaarsavond? “De lineair best bekeken oudejaarsconference van deze eeuw is die van Herman Finkers in 2015: 3 miljoen kijkers. Inclusief uitgesteld werd dat zelfs 3,8 miljoen kijkers.”

Ze vervolgt: “Micha had ook heel weinig jonge kijkers. Maar 12,8 procent marktaandeel in de commerciële doelgroep 25 tot 54 jaar. Micha zal er misschien niet wakker van liggen, maar denk niet dat de NPO hier tevreden over is. Dit is gewoonweg heel erg schrikken en een enorme teleurstelling.”

Grote winnaar

De kijkcijferwinnaar op oudejaarsavond was The Masked Singer met 1,7 miljoen kijkers op RTL 4. “En zo maken een paar gemaskerde poppen gehakt van de Nederlandse traditie die oudejaarsconference heet en die al sinds 1969 op tv wordt uitgezonden. Beide programma’s stonden direct tegenover elkaar geprogrammeerd.”

Overigens vond de Volkskrant de oudejaarsconference van Micha Wertheim wel hartstikke leuk. “Oudejaarsexperiment meer dan geslaagd”, oordeelt de krant.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat BNNVARA het alleenrecht moet houden op de oudejaarsconference?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen