‘Psychopathische Dotan minachtte Humberto Tan’

Psycholoog Guus Essers, die een boek schreef over het herkennen van leugens en als deskundige is opgevoerd door media als EenVandaag, heeft maandag met professionele ogen gekeken naar het interview met Dotan in RTL Late Night. Hij zag een man met psychopate trekjes die gastheer Humberto Tan minachtte. “Wat ik heel bijzonder vond in het fragment is dat hij op een aantal momenten heel kort micro-expressies laat zien van minachting“, zegt hij tegen Ruud de Wild op NPO Radio 2. 

Het was voor een professional overduidelijk, aldus Essers. “Minachting naar Humberto, naar de rest van het gezelschap. Überhaupt in de reacties die hij liet zien zaten er kleine trekjes van minachting op zijn gezicht. Dat zijn trekjes die eigenlijk een kwart seconde verschijnen en daarna zijn ze weer weg, want dan censureert het brein zich.”

Die minachting toont volgens hem zijn ware aard. “Want op het moment dat hij daar minachtend aan tafel zit, dan doet het hem dus niet zo veel wat er gebeurt. Dan probeert hij zijn eigen theater zo goed mogelijk te spelen. In wezen zegt hij eigenlijk: dikke vinger!

Tegenstrijdig

Dotan verkondigde aan tafel een heel tegenstrijdige boodschap, legt Essers uit. “Wat je ziet in het clipje van Humberto Tan, is dat hij een mea culpa doet, oftewel: ik neem mijn verantwoordelijkheid. Maar tegelijkertijd ontkent hij een groot gedeelte van datgene wat hem wordt aangerekend. Hij zit op twee sporen. Dat betekent dat hij in een vreemd kostuum zit.

Ruud de Wild: “Waarom zegt hij niet gewoon: ‘Sorry, ik heb een enorme fout gemaakt en ik ga dat nooit meer doen.’ Dat is toch veel handiger?

Essers: “Dat lijkt me wel. Dan zou hij oprecht zijn. Dan zou hij ook wat hij gedaan heeft oprecht moeten betreuren. De vraag is dan alleen waarom hij het vervolgens gedaan heeft. Er zit naar mijn idee iets meer achter.”

Psychopathie

Wat zit er dan meer achter? “Hij spreekt zichzelf tegen en als je kijkt naar het fragment, dan zie je dat hij trekjes vertoont van mensen die een beetje in de hoek van de psychopathie zitten. Ik mag absoluut niet zeggen dat hij dat dan ook is of heeft, maar hij vertoont gedrag dat lijkt op mensen die psychopate trekken hebben.”

Het fragment toont het volgens Essers duidelijk aan. “Je ziet in het fragment dat hij ontkent. Hij spiegelt gedrag en dat is een goede manier van mensen met die trekjes om compassie, medelijden, aandacht en sympathie te krijgen. Hij spiegelt wat andere mensen zeggen, dat beaamt hij vervolgens. Maar ook zoals de andere mensen aan tafel zitten, dat spiegelt hij ook, die lichaamshouding neemt hij ook over. Zelfs de emoties die worden geuit spiegelt hij ook; zelfs het spraaktempo van anderen neemt hij over en spiegelt hij ook. Dat is niet iets wat wij allemaal van nature doen. Dat is iets wat we van nature niet doen.”

Humberto

Momenteel ligt Humberto Tan onder vuur omdat hij met het Dotan-interview het zoveelste slechte interview neerzette. Essers: “Naar mijn idee: als hij wat druk op de ketel had gezet en wat meer de confrontatie had gezocht, dan zou hij waarschijnlijk iets meer duidelijkheid in de reacties van Dotan hadden kunnen krijgen. Je ziet nu dat hij een aantal dingen doet die hem in de kaart spelen: hij wordt eigenlijk met handschoenen aangepakt.

Tan maakte het ‘psychopaat’ Dotan te gemakkelijk, aldus Essers. “Het betekent dat hij geen leervermogen heeft en het absoluut niet zal afleren. In principe is het zo dat de omgeving die hij geboden krijgt hem in de gelegenheid stelt om deze trucjes te blijven vertonen.

‘Zijn moeder is ook een psychopaat’

Volgens Essers komt dit allemaal voort uit Dotans moeder Patty Harpenau, die ook een twijfelachtig imago heeft. “Wat heel vervelend is, is dat het vaak een genetisch component heeft. Het zit niet alleen in hem, maar ook in degene die hem heeft gekregen maar ook in die hij gaat doorgeven. Het probleem is dus eigenlijk groter dan je zou verwachten in maatschappelijk opzicht.”

Ruud de Wild: “Het moge heel duidelijk zijn met Dotan: geen platen meer maken en niet voortplanten.”

VI-heren vinden Dotan ook psychopaat

De mannen van Voetbal Inside gaven maandag ook al aan een psychische ziekte te vermoeden. René van der Gijp: “Dat is ook een gek geworden natuurlijk, idioot. Die is ziek in zijn hoofd. Ook dat gebeuren in dat vliegtuig joh met dat meisje. Hoe verzin je dat joh? Dan ben je inderdaad niet goed in je hoofd als je dat verzint.

Johan Derksen: “Dan ben je niet helemaal goed. Ik hoor nu ook dat die moeder van hem, die Harpenau, helemaal geen Patty heet. Die heet anders. Ze doet ook net alsof ze joods is, maar ze schijnt ook niet joods te zijn. Het is dus een beetje een zieke familie.

Lees ook:
Volkskrant vernietigt Dotan: zanger blijkt enge fantast (zaterdag)
‘Dotan, kom vanavond naar RTL Boulevard of verdwijn!’ (zondag)
NPO Radio 1 verontschuldigt zich voor liedje Dotan (maandag)
Universal Music eist reactie Dotan op Volkskrant-artikel (maandag)
Volkskrant werkt aan vervolg: collega’s over Dotan (maandag)
Dotan reageert alsnog uitgebreid op Volkskrant-artikel (maandag)
Zelfs met Dotan scoort Humberto Tan horrorcijfers (dinsdag)
Humberto verbijstert met kritiekloos Dotan-interview (dinsdag)
Dotan trollde ook journalist van Brabants Dagblad (dinsdag)
‘Humberto Tan moet Sonja Barend Award teruggeven’ (dinsdag)
NRC denkt dat Humberto zijn hoofd er niet bij heeft (dinsdag)
Patty Harpenau: ‘Dotan wil niet met mij praten’ (dinsdag)
Ook Parool vindt Dotans keuze voor Humberto laf (vandaag)
Moeder Dotan geeft interview aan Shownieuws (vandaag)
Privé: ‘Dotan zet Amsterdamse huizenmarkt onder druk’ (vandaag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen