Dotan reageert alsnog uitgebreid op Volkskrant-artikel

Na tweeënhalve dag is zanger Dotan alsnog met een reactie gekomen op het veelbesproken artikel in de Volkskrant, waarin is blootgelegd dat hij gebruik heeft gemaakt van internettrollen om zijn populariteit een boost te geven. Dat is te zien op zijn Facebook-pagina. Dotan biedt in de video uitgebreid zijn excuses aan, zonder al te veel op details in te gaan. “Ik wil graag een paar dingen met jullie delen over wat er afgelopen weekend naar buiten is gekomen“, begint hij.

Vervolgens bevestigt hij de berichtgeving van de Volkskrant. “Ik wil allereerst toegeven dat ik aan het begin van mijn carrière, in 2011, inderdaad ben gaan zoeken naar mogelijkheden om mijn muziek te promoten en aan de man te krijgen en dat ik hiervoor de hulp heb ingeschakeld van een aantal profielen en kanalen op social media. Dat heb ik met een team uitgewerkt.”

Niet eerlijk tegen Volkskrant

Nu heeft Dotan daar veel spijt van. “Het is iets waar ik achteraf ontzettend veel spijt van heb en heel dom vind. Ik was heel naïef, veel te ambitieus en onweer, denk ik. Afgelopen week ben ik geïnterviewd door de schrijver van het artikel dat afgelopen weekend verscheen. Helaas heb ik hier niet helemaal eerlijk in geantwoord, omdat het me overviel, ik bang was, me schaamde en niet goed wist wat ik erop moest zeggen. Dat is heel fout. Dat betreur ik echt heel erg.”

De Volkskrant schreef onder meer hoe Dotans neptrollen andere artiesten neersabelden. “Er zijn een aantal verhalen naar buiten gekomen en ik wil benadrukken dat ik nooit de opdracht heb gegeven of teksten heb geschreven die haatzaaiend naar andere mensen kunnen zijn of die andere mensen kunnen raken op een negatieve manier.”

Leukemiepatiëntje

Het schokkendste was het nepverhaal over Dotans ontmoeting met een leukemiepatiënt. “Het verhaal van het jongetje met leukemie is iets waar ik absoluut afstand van neem, wat niet uit mijn hoofd komt en wat ik niet heb geschreven. Ik vind het heel erg. Wat ik wel kan zeggen is dat ik verantwoordelijkheid moet nemen voor het feit dat dit heel lang als een reactie onder mijn bericht heeft gestaan.”

Dotan heeft het verhaal van deze nepfan nooit ontkracht. “Ik had dit moeten ontkrachten, er actie tegen moeten ondernemen en ik vind het dan ook echt heel erg dat een paar van dit soort berichten zo’n lange tijd onder mijn post hebben gestaan. Daar neem ik ook volledige verantwoordelijkheid voor.”

Geannuleerde optredens

Hij ontkent dit verhaal zelf te hebben bedacht. “Ik snap dat mensen boos zijn op mij, omdat het een gevoelig onderwerp is. Nogmaals: ik doe er echt afstand van, heb er niks mee te maken, maar had er actie op moeten ondernemen. Dat is niet goed te praten.”

Woensdag maakte Dotan bekend al zijn optredens van de komende maanden te annuleren vanwege het werk aan zijn nieuwe album. “Er zijn heel veel mensen geweest die hebben gezegd dat het annuleren van de concerten te maken heeft met dit verhaal. Dat is niet zo. Dat staat helemaal los van elkaar. Het is al een maand geleden besproken. Dit verhaal kwam mij pas afgelopen week ter ore.”

Dotan haalt social media leeg

De komende jaren zal Dotan het vertrouwen van mensen moeten terugwinnen. “Ik wou dat ik daar wat aan kon doen. Ik hoop dat vertrouwen terug te kunnen winnen en wou dat het anders was, maar ik moet dat nu gewoon onder ogen zien. Ik heb heel veel van deze dagen geleerd en ik ga ermee aan de bak. Uit respect voor de situatie heb ik besloten dat ik mijn hele social media leeghaal. Dat betekent ook dat er heel veel mooie herinneringen weggaan.”

Het is echt tijd voor een schone lei. Dat ga ik doen. Verder weet ik nog niet wat de toekomst mij gaat brengen. Ik wil hard aan de bak met mezelf en hoop dat ik op een dag gewoon weer de muziek kan laten spreken. Voor nu wil ik nogmaals zeggen dat het me heel erg spijt en dat ik het ontzettend vervelend vind.”

De video van Dotan kunt u hier bekijken.

Lees ook:
Volkskrant vernietigt Dotan: zanger blijkt enge fantast (zaterdag)
‘Dotan, kom vanavond naar RTL Boulevard of verdwijn!’ (zondag)
NPO Radio 1 verontschuldigt zich voor liedje Dotan (vandaag)
Universal Music eist reactie Dotan op Volkskrant-artikel (vandaag)
Volkskrant werkt aan vervolg: collega’s over Dotan (vandaag)

Foto: Facebook

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen