Volkskrant vernietigt Dotan: zanger blijkt enge fantast

Zanger Dotan kwam woensdag met het verrassende bericht dat hij al zijn shows voor de komende maanden afzegt om zich op nieuwe muziek te richten. Het lijkt erop dat dit wat te maken heeft met de Volkskrant van vandaag: die ontmaskert de zoon van Patty Harpenau in een lang artikel als een enge fantast, die onder meer een ontmoeting met een terminale patiënt verzon voor media-aandacht. “Dan ben je diep gezonken zeg, als artiest“, reageert opiniemaker Sywert van Lienden op Twitter.

Maar ook Elsevier-journalist Nikki Sterkenburg is verbijsterd: “Oooo wat gênant dit. Ik geloof niet dat ik hiervoor genoeg popcorn in huis heb. Ik snap wel dat hij alle concerten heeft afgezegd. Wat een naar mens…

SBS 6-ster Leonie ter Braak: “Daar gaat de zaterdag van Dotan.” En LINDA-eindredacteur Margot Jamnisek: “Het leek me zo’n goed joch.

Nico Dijkshoorn: “Au. Je twitter- en facebookteam een ontmoeting met een leukemiepatiënt laten verzinnen. Dotan liet het gebeuren.

NOS-journalist Joost Schellevis: “Schaamteloos ook: foto’s van andere mensen zonder toestemming gebruiken. Hoe zou Dotan het vinden als je dat met zijn muziek doet?

3FM-dj Michiel Veenstra spreekt van de ‘must-read van de dag’ en sterjournalist Antoinnette Scheulderman: “Het is gênant, dom en bovendien ontluisterend om verhalen over stervende fans te verzinnen, maar geloof dat ik toch ook te doen heb met Dotan. Dat je kennelijk zo onzeker én ambitieus bent dat je zoiets verzint.

Schrijver Ronald Giphart: “Is er al een extra Journaal over Dotan?

Televisiester Teun van de Keuken: “Wat een verhaal, wat een onderzoek, wat een artikel!

3FM-dj Frank van der Lende zegt ‘au’ en 3FM-collega Wijnand Speelman zegt ‘damn’.

Columnist Jan Dijkgraaf: “En dan nog alles ontkennen ook. Wat een sneuneus die Dotan.

AD-ster Özcan Akyol: “Vooral medelijden met Dotan. Die onzekerheid lijkt me verstikkend en verlammend.

Hart-presentatrice Selma van Dijk: “😂😂 Ik denk dat voor Dotan vrijdag de dertiende een dag te laat komt.

Tv-ster Claudia de Breij: “Met open mond zitten lezen. Onvoorstelbaar. En zo genant.

NTR-baas Paul Römer: “Bizar verhaal over Dotan in de Volkskrant. Hoe stom kan je zijn in je zucht naar roem? En ook zo onnodig want de muziek is goed genoeg. Of is hij slachtoffer van zijn omgeving? Ik zou het willen geloven.

Acteur Victor Reinier: “Wat een waanzinnig stuk in de Volkskrant van vandaag over Dotan. Je valt van je stoel van verbazing en soms schiet je vanzelf in de lach. Als het zingen voorbij is wacht hem wellicht een mooie carrière als scenarioschrijver. Fantasie genoeg.

Nico Dijkshoorn: “Ik vind dat verhaal over Dotan misschien nog wel erger dan Ewbank die op een tweezitbank masturbeert, samen met Gordon.

In een notendop

Het gaat allemaal om deze long read in de Volkskrant van vandaag. De Volkskrant begon in augustus 2017 een onderzoek naar het sociale-mediagebruik van Dotan en zijn fans, na een rammelend verhaal van Dotan over een ontmoeting met een fan in het vliegtuig. Dat verhaal bleek tijdens het onderzoek verzonnen te zijn.

Al snel werd in het onderzoek duidelijk dat een aantal prominente fans niet echt bestaat en dat hun verhalen zijn verzonnen. “Daarbij bleek een fanaccount gekoppeld aan een Gmail-adres met Dotans naam en een 06-nummer dat aan de artiest blijkt toe te behoren.

Met een analyse kon de Volkskrant een netwerk van minstens 140 nepaccounts in kaart brengen. Hun foto’s bleken in veel gevallen gekopieerd van bestaande personen, die van niets wisten.

Het schokkendste verhaal is toch wel het geheel verzonnen verhaal van zijn ontmoeting met een kankerpatiëntje. Dotan geeft nu toe dat die ontmoeting nooit heeft plaatsgevonden.

Maar ook blijken zijn trolaccounts collega-artiesten als Iris Kroes zwart te maken: “Succes! Wel jammer om te zien dat Weight Watchers uiteindelijk niets heeft geholpen…

Ene Marlous Hoogendoorn bevestigt in de krant dat zij de vrouw is achter tientallen nepfans van Dotan. “Als hij zichzelf op de radio had gehoord, nam hij contact met me op. Dan moesten we even gaan duwen.

Het verbijsterende artikel ‘Het trollenleger van Dotan’ kunt u hier lezen. Eén ding is zeker: de carrière van Dotan loopt op deze zaterdag onherstelbare schade op.

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen