Wilders-winst zorgt voor tv-shock: Marc-Marie droevig, VI-trio blij

De monsterzege van Geert Wilders heeft gisterenavond voor een enorme shock gezorgd op televisie. Waar Marc-Marie Huijbregts verdrietig aan tafel zat bij Beau, was het VI-trio juist opgetogen.

Geert Wilders, Marc-Marie Huijbregts en Johan Derksen © NPO, RTL, SBS

Zowel de voorstanders als de tegenstanders kunnen het niet bevatten: de PVV van Geert Wilders is de grote winnaar van de verkiezingen geworden. Hij heeft niet een béétje gewonnen, maar met een megavoorsprong. En dat zorgde gisterenavond voor verbijstering op televisie, ondanks dat Wilders een veel gematigdere toon aanslaat.

Marc-Marie bezorgd

Marc-Marie Huijbregts zat diep bedroefd aan tafel bij Beau van Erven Dorens. “Ik hoor die Eelco (Hiltermann, verslaggever, red.) net zeggen: ‘Wat een verzoenende woorden’, maar ik vond het nogal meevallen, moet ik eerlijk zeggen. Ik heb zelden zo’n overwinningsspeech gehoord als nu”, aldus de komediant.

Hij maakt zich ernstige zorgen. “Ik denk dat hij het woord ‘Nederlanders’ niet vaker kan gebruiken dan hij heeft gedaan. En: ‘Alles binnen de grenzen van de wet’, als je dat erbij moet zeggen, vind ik dat ook vrij alarmerend. Dus ik was niet heel erg… Ik word hier niet heel erg vrolijk van.”

Gladjanussen

De mannen van Vandaag Inside reageren juist uitgelaten. “De mensen zijn ziek van al die gladjanussen met die mooie praatjes op de tv, met mooie verhalen waar niks van terechtkomt. De mensen willen gewoon van die asielzoekers af. Die geloven niemand meer. En Wilders is de reddende engel voor hen”, zegt Johan Derksen.

Dilan Yesilgöz riep eerder dat ze niet onder premier Wilders wil dienen. Johan: “Dan moet de VVD zeggen: ‘Nou, mevrouw, gaat u maar. Waar naartoe kan ons niet schelen, maar wij als partij doen het wel.’ VVD en Omtzigt moeten tot de conclusie komen: het land heeft gesproken, de kiezer heeft gesproken.”

‘Niks meer aan doen’

Johan pleit voor de combinatie PVV-VVD-NSC-BBB. “Dan heb je toch een prachtige meerderheid? Niks meer aan doen. Zo doen!”

René van der Gijp: “Dat is toch mooi, man? Echt prachtig. Het is klaar.”

Wilfred Genee: “Dit is tamelijk rechts, hè?”

Johan: “Eindelijk!”

Mona Keijzer

Johan stelt voor om van BBB’s Mona Keijzer de premier te maken. “Het zou niet zo’n slecht idee zijn om Mona Keijzer als minister-president naar voren te schuiven en dat hij gewoon de leider van zijn partij is. Dat vind ik een uitstekende representatieve mevrouw die je overal heen kunt sturen met een schat aan ervaring.”

En tafelgast Özcan Akyol: “Historisch, maar je zag het wel aankomen, denk ik. Als Dilan Yesilgöz een sta-in-de-weg is voor Wilders om een coalitie te vormen met VVD, dan moet zij dus opstappen. Zij wil niet met hem, maar misschien andere geluiden wel binnen de VVD.”

‘Nederland wordt gek’

Wilfred Genee vindt dat Wilders een kans moet krijgen in de formatiegesprekken. “Als hij dat in de redelijkheid doet die hij net uitstraalde en de afgelopen weken uitstraalde…”

Özcan: “Wat voor humeur krijg je in het land als je 2 miljoen mensen buiten spel zet? Dat kan toch niet?”

Wilfred: “Dan wordt Nederland gek.”

Özcan gelooft niet in het doemscenario dat Frans Timmermans schetst als de PVV in de regering komt: “Alsof wij allemaal gedeporteerd worden!”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

PVV is 's lands grootste partij geworden. Moet Pieter Omtzigt hem blijven uitsluiten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen