Frans Timmermans huilend op televisie: ‘Veel zorgen om klimaat’

Frans Timmermans houdt het niet droog als het in de talkshow Tijd voor MAX over klimaatverandering en de gevolgen voor zijn kleinkinderen gaat. “Heb je nou een beetje tranen?”

Frans Timmermans © MAX

Ze zitten momenteel in zo’n beetje ieder tv-programma: de lijsttrekkers. De NPO 1-talkshow Tijd voor MAX had gisteren Frans Timmermans aan tafel zitten, de grote leider van GroenLinks en PvdA. Hij is heel erg bezorgd over het klimaat en daarom liet het programma een stukje zien uit een van zijn vele speeches daarover.

Vechten om voedsel

Frans wijst in de bewuste speech op zijn kleinkinderen. “Een uur geleden stuurde mijn zoon Marc mij een foto van mijn kleinzoon Kees, die één jaar oud is. Kees zal 31 jaar oud zijn in 2050 en het is nogal een gedachte om te begrijpen dat als we hierin slagen (het afremmen van klimaatverandering, red.), hij in een leefbare wereld zal leven. “

De politicus vervolgt: “Hij zal leven in een schone economie, met schone lucht, in vrede met zijn omgeving. Als we falen, en ik bedoel binnen nu en een paar jaar, dan zal hij met andere mensen vechten om water en voedsel.”

‘Zie ik tranen?’

Als het fragment is afgelopen, merkt Frans in de studio op: “Ja, dat is mijn drijfveer.”

Presentatrice Martine van Os wil doorgaan met de volgende vraag, maar dan beseft ze ineens dat Frans gewoon huilend aan tafel zit. “Heb je nou een beetje tranen?”

Frans beaamt dat hij een beetje moet huilen: “Nou ja, dat is ehh wel even… Omdat ehhh…”

Zorgen om klimaat

Als Frans eenmaal de woorden gevonden heeft, geeft hij aan geëmotioneerd te zijn vanwege klimaatzorgen. “Ja, voor mij zijn kleinkinderen zo belangrijk en ik maak me echt ontzéttend veel zorgen over het klimaat en het gaat er ook bijna niet over in de campagne.”

“Terwijl: als wij nu niet echt veranderen en een andere koers uitstippelen, dan krijgen onze kinderen en kleinkinderen het gewoon verdomd lastig.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Moet u ook wel eens huilen vanwege het klimaat?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen