Bram Moszkowicz wil Johan Derksen uit kerstpromo: ‘Antisemiet’

Bram Moszkowicz vindt dat Johan Derksen dit jaar geen rol moet krijgen in de kerstpromo van SBS 6. “Je moet je afvragen of je een latente antisemiet in een kerstfilmpje wil hebben.”

Bram Moszkowicz en Johan Derksen © SBS 6

Tv-zenders maken ieder jaar rond de feestdagen een kort filmpje waarin al hun sterren paraderen: de zogenoemde kerstpromo. De mannen van Vandaag Inside hebben zich erover beklaagd dat ze in die van vorig jaar zo’n kleine rol hadden, terwijl de opnames erg lang duurden. Dit jaar eisen ze daarom een grotere rol.

‘Johan is antisemiet’

Bram Moszkowicz kan niet lachen om dat ludieke verzoek. “Je kunt je natuurlijk afvragen of je Derksen in een kerstspecial wil hebben. Je moet je afvragen of je een latente antisemiet in nota bene een kerstspecial wil hebben, maar dat is mijn mening”, reageert de oud-strafpleiter aan de desk van Shownieuws.

Privé-baas Evert Santegoeds kapt hem af: “O, ja, nou, dan hebben ze ook nog wat om over na te denken.”

Bram: “Dat vind ik wel de moeite.”

Gespannen handen

Merkwaardig genoeg voelt Evert niet aan dat hier spraakmakende televisie in zit en hij babbelt gewoon verder. Presentatrice Dyantha Brooks daarna: “Bram, ik ken jou inmiddels een beetje. Ik zie aan je handen en alles de spanning en dat je daar boos over bent.”

Bram gaat vervolgens verder: “Nou ja, ik wil de sfeer hier niet verpesten, maar ja… Je lacht erom (tegen Evert, red.), maar wat die man gezegd heeft, ging ook over mij. Ik heb Joods bloed en dat heeft mij bijzonder geraakt en met mij, dat vind ik nog veel belangrijker, een heleboel andere mensen van dezelfde afkomst.”

Uit zijn strot

Het gaat hier natuurlijk over de omstreden uitspraak van Johan dat ‘de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben’, doelend op de recente terroristische aanslag in Israël.

Evert: “Is dit voor de eerste keer dat je er wat over zegt?”

Bram: “Ja, ik wilde dat niet doen omdat je ook een beetje de sfeer van zo’n leuk programma als dit verpest, maar het komt nu zo voorbij, en hij heeft geen idee hoe dat mensen van Joodse afkomst in Nederland heeft geraakt. Ook ik vind dat je netjes met Palestijnen moet omgaan en dat ze ook recht hebben op een staat, maar het was veel te snel na die zevende oktober dat hij dat uit zijn strot kreeg.”

Auschwitz

Dyantha: “Hoe raakt dat?”

Bram: “Dat draag je met je mee toch wel wat die man zegt. Laat ik het zo zeggen: als hij wat over voetballen zegt, dan weet hij er meer van dan ik, dus allemaal tot je dienst, maar hij heeft hier helemaal geen verstand van. Hij heeft geen idee wat hij overhoop heeft gehaald.”

Hij vervolgt: “Ik praat voor mezelf, maar voor andere mensen en oudere mensen die de oorlog hebben meegemaakt en die slachtoffer waren van de Holocaust. Mijn vader was een overlevende van Auschwitz. Hij heeft geen idee wat hij doet.”

Excuses

Bram wil dat Johan na twee weken alsnog door het stof gaat. “Het zou hem sieren als hij zijn excuses zou aanbieden. Niet het halfslachtige wat hij altijd doet van: we roepen wat en de volgende uitzending zijn keutel intrekken. Gewoon excuses zou hij moeten maken. Dat doet hij niet, want die man vindt de ophef prachtig.”

Hij besluit: “Daarom heb ik ook gedacht: moet ik er wat over zeggen? Want morgen zal hij wel weer de halve uitzending eraan wijden, maar dat interesseert me geen moer.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Johan Derksen uit de kerstpromo van SBS 6 moet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen