Frans Timmermans onder vuur in VI: ’60 procent belasting? Wát?!’

Frans Timmermans is aangevallen in Vandaag Inside omdat hij de succesvolste Nederlanders wil straffen met een belastingtarief van 60 procent, en dus ook de mannen van VI. “Wat?!”

Frans Timmermans en Johan Derksen © SBS 6

Het is voor de succesvolste Nederlanders te hopen dat Frans Timmermans niet al te groot wordt, want zijn partij PvdA-GroenLinks wil een belastingtarief van 60 (!) procent introduceren. En van het vermogen dat ze al hebben? Daarvan wil hij 5 procent per jaar afromen, naast alle andere belastingen dus. Oftewel: ze worden slapend arm.

Johan kritisch

Johan Derksen heeft Frans er gisterenavond op aangesproken in Vandaag Inside. “Kijk, de jongens die het goed gaat in Nederland en de jongens die in de handel zitten, dat zijn jongens die heel hard werken en die verdienen veel geld en die betalen ontzéttend veel belasting, meer dan de helft, en u wil dat naar 60 procent trekken.”

En daarnaast wil hij dus die torenhoge vermogensbelasting introduceren. “Dan kunnen ze elke keer 5 procent van hun vermogen aan de staat schenken. Het is bijna onaantrekkelijk om succes te hebben in Nederland omdat je gewoon ervoor gestraft wordt. Dat gaat wel ver, vind ik, hoor.”

Rijk en arm

Frans gaat daar niet op in, maar buigt het gesprek om naar belastingen voor bedrijven. “Wat wij voorstellen is dat de bedrijven die het meest verdienen naar 30 procent vennootschapsbelasting gaan. Dat zijn 7 procent van de grootste bedrijven.”

Dat belastingtarief van 60 procent treft echter niet de bedrijven, maar hardwerkende Nederlanders, aldus Johan. “Je zult altijd, in iedere samenleving, rijke mensen en arme mensen houden. En de mensen die succesvol zijn… Het is bijna onfatsoenlijk in Nederland om succesvol te zijn, want dan komt meneer Frans Timmermans.”

‘Het is oneerlijk!’

Het is juist onfatsoenlijk om het geld van de rijken niet aan de armen te geven, vindt Frans. “Iemand die leeft van de opbrengst uit zijn vermogen betaalt in Nederland ongeveer 28 procent belasting. Iemand die werkt voor zijn geld 40 procent. Dat is toch ook oneerlijk? Dat proberen we dan te corrigeren.”

Wilfred Genee: “Daarom wil u ook een miljonairstaks toch?”

Frans: “Ja.”

Zelf betalen

Nou, dan kan Frans zelf ook gaan dokken, concludeert Wilfred. “Dan moet u zelf toch ook straks gaan betalen?”

Frans: “Ik ben helaas geen miljonair.”

Wilfred: “Jawel. Als je tien jaar lang drie ton verdient in Europa, dan moet je toch wel een beetje wat overhouden?”

René van der Gijp: “Was dat netto?”

Frans: “Nou, nee, drie ton weet ik niet, maar zoiets is het wel.”

René: “Netto?”

Frans: “Ja, ja.”

‘Je kunt er niets van’

Ongelooflijk, vindt Wilfred. “Als je dat in tien jaar niet tot een miljoen kan brengen, dan kun je er niets van. Dan doe je wel heel gekke dingen.”

Frans: “Dan heb ik het dus uitgegeven ja.”

Johan lachend: “Volgens mij heeft hij het allemaal opgegeten!”

René vindt de heffingsdrift van Frans ongezond. “Laten we blij wezen dat we multinationals hebben die miljarden winst maken en die het goed doen. Kom op man, hé.”

Joling-sneer

Frans: “Maar er leven in Nederland ook 800 duizend mensen in armoede.”

René: “Ja, dan moeten we ze allemaal het land uit jagen. Dat hebben we met Shell ook al gedaan.”

Tot slot: wat vindt Frans van de sneer van Gerard Joling dat hij emigreert als hij aan de macht komt? “Je hebt kans dat me dat zetels oplevert!”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

PvdA-GroenLinks wil een belastingtarief van 60 procent introduceren. Goed plan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen