Pieter Omtzigt in Op1 vergeleken met Trump: ‘Kwalijke kolder!’

Pieter Omtzigt is gisterenavond in de talkshow Op1 vergeleken met de Amerikaanse oud-president Donald Trump. En dat zorgt voor flink wat ergernis. “Dit is gewoon ronduit kwalijke kolder.”

Marieke de Vries en Pieter Omtzigt © NPO

Hij gaat tóch in heel Nederland meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen: de veelgeprezen politicus Pieter Omtzigt. De kandidatenlijst van zijn politieke partij NSC is gepresenteerd en er staan 44 mensen op, genoeg om in alle kieskringen mee te doen. Het nieuws werd gisterenavond in Op1 besproken door Thomas van Groningen.

Omtzigt vs Trump

Presentatrice Margje Fikse vraagt op een gegeven moment ook Marieke de Vries, NOS-correspondent in de Verenigde Staten, naar haar mening. “Zou zo’n partij het redden in de Verenigde Staten?”

Marieke: “Nou, wij hebben natuurlijk ook een nogal bijzonder persoon die nu de grote voorman is van een van de traditionele partijen, maar daar kwamen natuurlijk ook mensen op af en hebben op hém gestemd toen Trump natuurlijk de partij overnam met zijn eigen ideeën en eigen angsten die hij wist aan te boren of zorgen bij de mensen die hij wist aan te boren.”

Einzelgänger

Margje is verbaasd over deze opmerking. “Ik weet niet of Omtzigt nou blij zou zijn om vergeleken te worden met Trump.”

Marieke trekt haar woorden echter niet terug: “Nee, dat weet ik ook niet, maar het is natuurlijk wel ook zo’n einzelgänger.”

Ze heeft bovendien haar twijfels bij de NSC-kandidatenlijst. “Ik vraag me vooral af: waar zijn al deze mensen nou op afgekomen als er helemaal geen programma ligt?”

Kwalijke kolder

Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe vindt het ongelooflijk dat dit zonder tegenspraak gezegd kan worden in Op1. Ze klaagt op X: “Marieke de Vries vergelijkt bij Op1 Omtzigt met Trump: ‘Ook iemand met eigen ideeën en eigen angsten die hij wist aan te boren bij de mensen.’”

Ze vervolgt: “Wartaal. Maar niemand aan tafel vraagt deze zwansmarieke waarom ze kwalijke kolder verkoopt. Was je weggedommeld, Tijs van den Brink?”

Weggedommeld

Econoom Jean Wanningen geeft antwoord: “Hij was weggedommeld omdat hij het zwaar eens was met zwansmarieke.”

Nausicaa: “Welnee. Maar discussie, verdieping, uitleg, feiten achter de soundbites bevragen zijn kennelijk niet de bedoeling.”

Het is volgens haar een ‘belachelijke vergelijking’. “Die meteen kritiek had verdiend. Je laat een NOS-correspondent aan je tafel niet zulke onzin verkopen zonder weerwoord.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de vergelijking tussen Pieter Omtzigt en Donald Trump terecht?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen