Claudia de Breij boos weg van X: ‘Elon Musk is radicale transfoob’

Claudia de Breij heeft het echt he-le-maal gehad. De cabaretière dreigde er al mee, maar voegt nu de daad bij het woord: ze vertrekt per direct van X, het voormalige Twitter. “Elon Musk? Bah!”

Elon Musk en Claudia de Breij © NPO

Het is nog altijd veruit het belangrijkste sociale medium voor journalisten en opiniemakers: X, het voormalige Twitter. Toen multimiljardair Elon Musk daar de scepter begon te zwaaien, dreigden veel prominenten over te stappen naar minder bekende alternatieven. Sommigen deden dat ook, maar vaak keerden ze toch weer terug.

Claudia vertrekt

De reden is evident: alternatieven zijn alleen interessant als daar genoeg mensen actief zijn, en daardoor blijft het veelgebruikte X de dominante partij. Toch heeft Claudia de Breij het nu echt gehad. De cabaretière en presentatrice voelt zich niet meer thuis bij het sociale medium en trekt de deur achter zich dicht.

Claudia hoopt dat anderen ook de overstap wagen. “Ik heb hier een ontzettend leuke tijd gehad, en nóg heel vaak. Maar het is tijd om de stekker eruit te trekken. Check de timeline van Elon Musk en je ziet dat je deel bent geworden van een radicaalrechts transfoob platform. Ik ben weg. Zie je op insta of bluesky”, schrijft ze in een bericht op X.

Gemene reacties

Het bericht van Claudia lokt veel gemene reacties uit. “In december ging ze nog naar Mastodon. Vermoeiend dit”, sneert journalist Bas Paternotte.

Ene meneer Jeroen: “Dat met veel bombarie aankondigen… ‘Hou me tegen’, dat idee. Mens, vertrek gewoon. Vindt niemand erg…”

En Sebastiaan: “Dikke doei en op de door u voorgestelde kanalen gaan wij elkaar niet treffen.”

Verkapte nazi’s

Het vertrek van Claudia komt niet als een verrassing. Ze sorteerde er vorige week al op voor: “Omdat dit platform (Twitter, nadien X) binnen afzienbare tijd zal veranderen in een plek van verkapte nazi’s voor verkapte nazi’s heb ik alvast een plek op Bluesky.”

“Geen idee of het zo leuk wordt als Twitter in zijn beste tijden, maar hee.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Claudia de Breij vertrekt van X. Heeft zij een relevante stem in het publieke debat?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen