Boer Zoekt Vrouw herstelt niet: ‘Het is klaar, dit gaat Idols achterna’

Het is echt verschrikkelijk voor Yvon Jaspers: zo ben je de kijkcijfervulkaan van het Mediapark en zo ben je oud nieuws. Boer Zoekt Vrouw is geen megahit meer. “Dit gaat Idols achterna.”

Yvon Jaspers © NPO

Het is na negentien jaar opeens voorbij: het immense succes van Boer Zoekt Vrouw. Het nieuwe seizoen begon een week geleden met kijkcijfers waar Tina Nijkamp zich bijna een rolberoerte van schrok. Die heeft de hele dag stories zitten tikken op Instagram om de ernst van de situatie te duiden. En Yvon Jaspers? Die kroop snel weer onder de dekens.

Is het voorbij?

Nieuwe ronde, nieuwe kansen: gisterenavond was aflevering twee op de buis. Heeft Tina (de verse kijkcijfers vind je tegenwoordig niet meer op kijkonderzoek.nl maar op haar kijkcijferjuicekanaal) goed nieuws? Nee, het is nog steeds verschrikkelijk allemaal. Het is zelfs zó dramatisch dat ze Boer Zoekt Vrouw al half naar het tv-kerkhof begeleidt.

Het statement van ’s lands belangrijkste kijkcijferexpert luidt als volgt: “De kijkcijfers van gisteren, zondag 24 september.
Grote vraag: wat heeft Boer Zoekt Vrouw gescoord? Is de hegemonie definitief voorbij als best bekeken tv-programma van Nederland of was vorige week gewoon een ‘aanloopmisser’ omdat het de altijd wat saaiere brievenaflevering was?”

Opnieuw slecht

Tina heeft geen goed nieuws. “Helaas het eerste. Ontzettend balen en schrikken voor Yvon Jaspers. Opnieuw teleurstellende cijfers, met ditmaal 1.447.000 kijkers. Maar ietsje hoger dan vorige week (toen 1.369.000). En het lijkt dus definitief over en uit als hype. De score is op zichzelf vanzelfsprekend wel goed, maar niet meer MEGA.”

Gaat dit ter ziele gegane hitshows van vroeger achterna? Tina lijkt erop te hinten van wel. “Net als The Voice ervoor zorgde dat Idols en Popstars kijkcijferhit af waren, is Boer Zoekt Vrouw gewoonweg ingehaald door B&B Vol Liefde op datingshowgebied. Opeens voelt Boer Zoekt Vrouw gedateerd.”

Ouderwets

B&B Vol Liefde is gewoon een eigentijdser format, aldus Tina. “Boer Zoekt Vrouw is dus na 19 jaar ingehaald door B&B Vol Liefde. The Voice had de draaistoelen en écht goede zangers, waardoor Idols en Popstars opeens hopeloos ouderwets voelden. B&B Vol Liefde heeft meer diversiteit, meer kandidaten en meer snelheid.”

Dat is elke dag en zonder presentator, dus voelt het volgens Tina meer als een soap. “Vooral dat elke dag in plaats van één keer per week lijkt Boer Zoekt Vrouw de das om te doen. En opeens moeten we heel erg wennen aan Yvon als presentator in beeld, omdat we Jeroen Kijk in de Vegte zijn gewend als voice-over.”

Een saillant detail van Tina: zowel B&B Vol Liefde als Boer Zoekt Vrouw worden gemaakt door Blue Circle.

Concurrentie

Er kwamen afgelopen week overigens nog wel 568 duizend uitgestelde kijkers bij voor Boer Zoekt Vrouw. Maar dan is het nog steeds laag, aldus Tina: “Het vorige seizoen in 2022 had 3,3 miljoen kijkers inclusief uitgesteld kijken en het laatste internationale seizoen trapte in 2017 af, inclusief uitgesteld kijken, met 4,1 miljoen kijkers.”

Tot slot: hoe scoorde de concurrentie gisterenavond? Linda’s Miljoenenjacht, waarin te zien was hoe Winston Gerschtanowitz bijna een onschuldige vrouw blind maakte, trok 1,3 miljoen kijkers en Expeditie Robinson had er 1 miljoen.

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen