Slachtoffer Winston Gerschtanowitz ontsnapt aan ernstig oogletsel

Het fragment van Winston Gerschtanowitz die een confettikanon laat ontploffen in het gezicht van een vrouw leidt tot hilariteit, maar zijn slachtoffer is ontsnapt aan zeer ernstig oogletsel.

Miljoenenjacht © SBS 6

Winston Gerschtanowitz reikt aan het eind van de uitzending van Miljoenenjacht altijd een prijs uit aan een kijker thuis en ditmaal belandde hij bij een dame die slachtoffer werd van zijn onhandigheid. De presentator zat zó te stuntelen met alles wat hij in zijn handen had, dat zijn confettikanon op een gegeven moment in haar gezicht af ging.

Confettischade

De vrouw was enorm geschrokken, maar zei dat alles goed ging. Dat had echter héél anders kunnen aflopen. Confetti kan scherpe onderdelen bevatten die oogletsel kunnen veroorzaken als ze met hoge snelheid in de richting van iemands ogen worden geschoten. Dit kan variëren van lichte irritatie tot ernstiger schade, zoals krassen op het hoornvlies.

Sterker nog: alleen al in het Rotterdamse Oogziekenhuis werden er in 2021 zes mensen geopereerd die oogschade hadden door confettikanonnen. Die kun je al voor enkele’s euro’s kopen bij winkels als Action. “Door de dreun en de klap kan er een grote beschadiging van het hoornvlies optreden”, aldus oogarts Caroline Klaver bij RTL Nieuws.

Bloedend oog

De nu 18-jarige Tijl Kok uit Veldhoven liep acht jaar geleden ook blijvende oogschade op door een confettikanon, vertelt hij aan RTL. Hij moet leven met een kunstlens. “Degene die het confettikanon in zijn hand had, stond 1,5 meter verderop. Door de druk van het confettikanon is waarschijnlijk mijn rechteroog in- en vervolgens weer uitgedeukt.”

Winston en SBS 6 blijken te zijn ontsnapt aan zeer bloederige livebeelden. “Mijn oog begon direct te bloeden en ik zag niets meer”, legt Tijl uit. “Dat was heel eng. Gelukkig kon ik vrij rustig blijven.”

Eén seconde

Je kunt je afvragen hoe het mogelijk is dat de makers van Miljoenenjacht geen confettiprotocol hebben als zo’n kanon een potentiële letselmachine is. Ze gaan daar wel héél lichtzinnig om met dit explosieve feestmateriaal.

De jonge Tijl roept mensen in het RTL-artikel op om voorzichtigheid te betrachten: “Je ogen zijn super belangrijk en waardevol. Ik hoop dat mensen echt voorzichtig zijn; het kan in een seconde misgaan met een champagnekurk of partypopper.”

Fragment

Het fragment van Winston gaat viral:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Miljoenenjacht maatregelen moet nemen om dit in de toekomst te voorkomen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen