‘Poging tot censuur door Talpa Radio is kansloos’

Geplaatst op wo 13 mrt 2019 om 11:00

Het is volstrekt kansloos dat Talpa Radio via een advocaat heeft geprobeerd om de berichtgeving op Mediacourant gecensureerd te krijgen. Dat hebben media-advocaat Remco Klöters en STER-directeur Frank Volmer gezegd op BNR Nieuwsradio. Talpa Radio was maandag erg gepikeerd over de kop ‘Giel draait Jackson: ‘Ergere dingen dan kindermisbruik’’, omdat dat het imago van Radio Veronica-dj Giel Beelen zou schaden. Andere media voerden soortgelijke koppen.

Beelen deed in een vroege uitzending op Radio Veronica de ongepaste uitspraak dat er ‘vreselijkere dingen zijn’ dan kindermisbruik. Onder druk van sidekick Jeroen Latijnhouwers kwam hij daar direct op terug, maar toen was de schade al aangericht.

Omdat Beelen zijn uitspraak vrij snel introk, vindt Talpa Radio de kop niet terecht. Een persvoorlichter van de radiotak van Talpa verzocht daarom om de kop te wijzigen. Het gebeurt wel vaker dat persvoorlichters verzoeken om berichtgeving aan te passen – persvoorlichters zijn tegenwoordig vooral imagomanagers – maar dat wordt uitsluitend ingewilligd als er een fout in de berichtgeving is geslopen. Dat is hier niet het geval: Beelen heeft dit letterlijk gezegd en het is niet zo dat hij zich versprak. Wél ging Mediacourant uiteraard in op het verzoek van Talpa om hun reactie te publiceren.

Wat daarna gebeurde is in de vijftienjarige geschiedenis van Mediacourant redelijk uniek: Talpa Radio nam het Amsterdamse advocatenkantoor Visser Schaap & Kreijger in de arm om de berichtgeving gecensureerd te krijgen. De kop zou Beelen ten onrechte in een kwaad daglicht stellen en dat zou onrechtmatig zijn.

De gevolgen van de ‘onjuiste weergave’ zouden groot zijn voor Beelen. Het advocatenkantoor wees onder meer op de reacties onder het artikel op Mediacourant en het feit dat andere media de berichtgeving hebben overgenomen.

Het advocatenkantoor gaf Mediacourant maandagmiddag tachtig minuten de tijd om de kop van het artikel aan te passen. Dat is uiteraard niet gebeurd, en sindsdien is het stil vanuit Talpa Radio. Er volgden ook geen excuses voor deze schandelijke aanpak.

Schandelijk

Wat de aanpak van Talpa Radio zo schandelijk maakt is de dominante positie van Talpa in het Nederlandse medialandschap en de verantwoordelijkheden die het bedrijf van John de Mol heeft om de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in ons land te bewaken. Vorig jaar nam Talpa het persbureau ANP over.

Er gaan al langer geruchten dat journalisten bij Talpa niet kunnen zeggen wat ze willen. Zo verwijt AD’s Angela de Jong Talpa-presentator Albert Verlinde ‘met een enorm slot op de mond te praten’ als het Talpa-zaken betreft. Zijn SBS 6-collega Evert Santegoeds werd vorig jaar zelfs twee weken op non-actief gezet door John de Mol, omdat hij een zelf vergaard nieuwtje over Talpa had onthuld, namelijk dat Frank Dane de opvolger zou worden van Edwin Evers bij Radio 538.

Nu zit Talpa nog vooral in de softjournalistiek met titels als 6 Inside, Hart van Nederland en Shownieuws, maar De Mol heeft al aangekondigd in samenwerking met het recent aangekochte ANP een groot nieuwsplatform te willen bouwen. Zo’n platform is natuurlijk volstrekt ongeloofwaardig als Talpa het niet zo nauw neemt met de persvrijheid.

‘Talpa is kansloos’

Eén ding is zeker: in deze specifieke kwestie over de Beelen-kop op Mediacourant is Talpa volstrekt kansloos, zegt media-advocaat Remco Klöters op BNR Nieuwsradio. “Ik denk niet dat dit Talpa iets gaat opleveren. Het is in de jurisprudentie ook uitgemaakt dat een kop een stuk minder genuanceerd mag zijn dan een heel artikel. Er zit natuurlijk wel een grens aan. Een kop mag niet misleiden en er mogen geen aperte onjuistheden in zitten, maar er mag in een heel kort bestek wel een heel duidelijk standpunt in worden genomen. Het is wel van belang dat de inhoud van het artikel de kop niet volledig ontkracht, maar dat is hier ook niet het geval. In het artikel staat heel duidelijk uitgelegd wat hier gebeurd is, dus ik zie geen problemen in die kop.

STER-directeur Frank Volmer, voormalig baas van De Telegraaf, vindt de actie van Talpa ook belachelijk. “Het lijkt me een kansloze actie van Talpa. Ik geloof dat ze hiermee Mediacourant veel meer publiciteit geven dan ze anders gehad zouden hebben.

BNR-presentatrice Diana Matroos: “Is het niet heel bijzonder dat zij zich lijken te bemoeien met wat journalisten schrijven en met de inhoud, wat je ook van welke website vindt?

Frank Volmer: “In dit geval heeft iedereen kunnen horen wat er precies gezegd is, dus dan vindt iedereen het ook heel logisch dat je deze kop boven het artikel zet. Een kop is altijd wat minder genuanceerd dan het hele artikel. Iedereen die daar in zijn geheel naar geluisterd heeft, kan zelf de nuance aanbrengen. Ik denk dat het vrij kansloos is.

Reactie Talpa

Ondanks de tot nu toe prima verhoudingen met Talpa heeft het mediabedrijf niets meer laten weten. Er volgden zoals gezegd ook geen excuses voor deze bizarre censuurpoging.

Het lijkt erop dat Talpa nog steeds achter zijn aanpak staat. BNR-verslaggever Madelief van Haarlem belde met Talpa en kreeg de volgende reactie: “De kop boven het artikel pretendeert dat dit de conclusie is van het gesprek dat Giel met zijn collega’s had. De conclusie is juist dat er geen ergere dingen zijn en dit kwam in het artikel van de Mediacourant onvoldoende naar voren.

Lees ook:
Giel draait Jackson: ‘Ergere dingen dan kindermisbruik’ (maandag)
Giel Beelen heeft spijt van relativeren kindermisbruik (maandag)
Beau vindt Giel lomp, VI vindt Talpa-collega te ver gaan (dinsdag)
Albert Verlinde is Talpa-spreekpop: zwijgt over Giel (dinsdag)
Giel Beelen: ‘Mijn uitspraken zijn uit zijn verband gerukt’ (dinsdag)

Foto: Radio Veronica, William Rutten
36 Reacties op “‘Poging tot censuur door Talpa Radio is kansloos’”


 1. RT

  Dat is wel heel erg treurig van Talpa. Maar…Mediacourant laat in veel berichten ook vaak zijn/haar eigen mening doorschemeren. Is ook niet goed.

 2. Martmans

  Giel is een grote jongen. Die kan best een tikkie hebben als hij iets (enorm) stoms heeft gezegd. Om dan te gaan miepen dat media dit oppikken is een beetje kinderachtig evenals de poging tot censuur. Kom op zeg, je hebt Giel. Dan kan je periodiek stommiteiten verwachten… Wanneer je stelt dat er wel ergere dingen zijn dan pedofilie ben je echt een oen. Een publieke oen met heeeeeel veel ervaring. Man up Giel en Talpa. Jullie zijn volwassen, billen branden, blaren zitten… You know the drill.

 3. Marjon

  Zou een organisatie als NVJ geen onderzoek in kunnen stellen bij Talpa? Het is natuurlijk wel heel erg zorgwekkend als Talpa dit soort juridische dreigementen uitvoert. Is het ANP nu nog wel betrouwbaar?

 4. Ramon

  Kim Jon- de Mol

  Zoals we in de gehele maatschappij zien is het nooit goed dat een bedrijf steeds groter groeit en anderen bedrijven opslokt.

  De megalomane grootheidswaanzin, arrogantie en macht neemt toe en dan krijg je steeds meer dit soort dingen.

  Nog even los van het feit dat Talpa vrijwel uitsluitend bagger produceert en het volk non-stop door de strot duwt.

 5. Lize

  @RT Hoezo mag dat niet? Vroeger was dit gewoon een weblog. Angela de Jong heeft een column en dus ook een mening. Mag dat dan ook niet.

  Talpa Radio is echt heel slecht bezig. En Giel, tijd om te vertrekken dacht ik zo..

 6. Rob

  Talpha? Communisten! :-)

 7. Mike

  Misschien kan Talpa ook de Raad voor de Journalistiek kopen.

 8. Mol

  Ach, Mediacourant is gewoon een opruiend, puberaal rioolkrantje. Dat heeft helemaal NIETS met journalistiek te maken

 9. L.

  Ik krijg steeds meer een naar gevoel bij Talpa. En dat bedrijf wil dan een eigen nieuwsapp lanceren. Oei, dat is natuurlijk erg ongeloofwaardig nu. Excuses is wel op zijn plaats.

 10. Remi

  Linksgedraaid “politiek correct” NVJ gaat hier zéker geen onderzoek naar instellen.

 11. Martmans

  @Ramon
  Megalomane grootheidswaanzin? Mooi pleonasme, kudos!

 12. POP

  Lang leve de persvrijheid

 13. Michel

  Tja …een gevalletje pot verwijt de ketel…

 14. wauter

  Ik begrijp niet dat er nog mensen zijn die voor talpa willen werken. Albert Verlinde die zwijgt als talpa negatief in het nieuws komt. En het verplichte gepromoot van talpa flops door o.a. Frank Dane (dancesing om maar wat te noemen). Dat moet toch niet lekker werken zijn? De enige die wel kritiek durven uiten op talpa zijn de mannen van VI, maar zij hebben dit contractueel laten vastleggen. Zoals Bert Visscher ooit een keer zei: ‘Ik gruw van de De Molletjes’.

 15. Hetty Hottemetot

  John de Mol. Wat je krijgt als je een dictatuur en slechte tv en radio combineert. Talpa- met een polder-Putin aan het hoofd. Schadelijk. Niet alleen voor de goede smaak, maar ook onze vrije media.

 16. zo doen

  quote: sindsdien is het stil vanuit de kant van Talpa Radio.
  -> sindsdien is het stil aan de overkant.

 17. Loetje

  John de Mol koopt iedereen af. Wat hij vroeger deed met meisjes van het ballet zou nu gewoon metoo zijn. Dat ANP is fakenieuws.

  Dat giel kindermisbruik goedpraat snapt iedereen. Hoe oud zijn zijn vriendinnnen ook weer?

 18. POP

  @wauter ik denk voornamelijk voor het geld

 19. klop

  Ik het idee dat Piet Paulusma de enige zal zijn die zijn contract bij Talpa/SBS gaat uitdienen. De Mol is nu zo stom bezig dat SBS niet langer dan 2 jaar zal bestaan.

 20. donia

  Dit is niet best,koren op de molen voor mensen die het nieuws toch al wantrouwden.
  ANP moet volledig onafhankelijk blijven en weg blijven van de riool vermaak van de MOLLETJES.
  Voor de buitenwereld mooi weer spelen (johny junior)maar ondertussen overal hun menig verkondigen en opkopen wat er te koop staat.

 21. donia

  Het is van levensbelang om de Molletjes ten zeerste te wantrouwen om onze vrijheid van meningsuiting en vrijheid te kunnen behouden.
  Kortom niet meer kijken naar dat rioolvermaak .

 22. Joop

  John is megalomaan aan het worden, hij eindigt in een afgesloten ruimte verborgen voor de wereld. Triest. Is er niemand in zijn omgeving die hem tegengas geeft?

 23. Uuuh

  Hebben die 44 werkloze advocaten zich nu uit frustratie dan maar op Mediacourant gestort? Wat is dit nu weer?

  John de Mol doet er werkelijk álles aan om mensen niét naar zijn zender te laten kijken! Ik vind de reactie vanuit Talpa richting Mediacourant volkomen ongepast! John de Mol moet zich eens realiseren dat hij in zijn eigen bubbel weliswaar de koning is maar daarbuiten ongelooflijk weinig voorstelt. Hij slaat keer op keer een modderfiguur. Het zou John de Mol sieren als hij publiekelijk afstand neemt van Giel Beelen en zijn uitspraken, en zich eens afvraagt waarom Beelen life op de radio zijn carrière om zeep helpt, in plaats van anderen te betichten van het schaden van Beelen’s imago alleen vanwege de ‘kop’ boven een artikel! Het moet niet gekker worden!

 24. Pieter

  iedereen heeft zijn mond vol over cencuur dat dat echt niet kan
  Maar alle playlijsen van radioprogrammamakers staan onder cencuur
  want bepaalde muziek mag niet gedraaisd worden ,zoals het Nederlands volkse repetoire , (wat dat ook mag betekenen ) Johnny jordaan zong over zijn Amsterdam Edith Piaf Charles Aznavour over hun Parijs Frank Sinatra over zijn New York en 1000.000 artiesten zingen ik hou van jou ik blijf je trouw, over liefde en dood , maar mag de Zangeres z naam, Frans Bauer, of de muziek van Nedrlands talige levensliedjes niet gedraaid mogen worden
  Het zijn de programma leiders en co-ordinatoren die dat opleggen!
  Vind het dan ook zeer kwalijk dat deze trend steeds meer bij 90% van de radiozenders lokaal reg- landelijk of internet, zich kwaad zich voordoet !

 25. anoniem

  giel

  je hondengebit in toon houden

 26. Godefroy France

  Jammer dat Talpa niet meer van zich laat horen, aanpakken die journalisten die voor deze site werken, des te eerder is het uit de lucht!

 27. Daan

  Nu ook censuur op de websites van Talpa? Website van: 538.nl ook veel blogs verwijderd!

  https://www.538.nl/nieuws/538-nieuwslezeres-celine-huijsmans-heeft-een-geheime-aanbidder

 28. liefkleinhertje

  Als je hier je eerlijke en bescheiden mening geeft over bv Giel Beelen wordt ook gelijk de censuur waakhond op je los gelaten.

 29. Rudolf

  Kunnen we alsjeblieft Talpa boycotten? Een mediabedrijf dat zo snel advocaten inschakelt, skip ik graag bij t zappen. Daarnaast is n radiozender als Sky prima te vervangen door spotify of een cd.

 30. Flexi

  Als je Talpa wil boycotten moet je ook de NOS boycotten waar dagelijks walgelijke censuur en eenzijdigheid wordt beoefend in het zogenaamde journaal.

 31. Flexi

  Het heeft MC veel gratis publiciteit opgeleverd.

 32. Paulus uit de lucht

  Ha ha ha Frankie Folmer. De löllo die er bij de Telegraaf geen klöte van bakte en nu bij de STER bezig is om het licht uit te doen. Had ooit de redactie bij de Telegraaf aangepakt toen dat hoog nodig was. Looser!

 33. RaymondVL

  Welke schade zou aan Gielen Beelen dan kunnen worden toegebracht vanwege het artikel op mediacourant.nl? Er is bijna geen mens te vinden die dat baggerprogramma van hem beluistert.

 34. critikast

  Dit is nu een voorbode van wat ons te wachten staat. Talpa gaat niet alleen een eigen persbureau bestieren, maar wil ook de normen gaan aangeven waaraan journalisten in dit land zich te houden hebben. Te gek voor woorden !

 35. Bart

  Zou Madelief van Haarlem zelf wel geluisterd hebben?

 36. Joop55

  Even heel simpel: ‘Heel Talpa is kansloos.’

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.