Peter van der Vorst ontslaan na Matthijs-blunder? ‘Dit is heel raar’

Peter van der Vorst heeft echt verschríkkelijk geblunderd in de zaak-Matthijs van Nieuwkerk. Staat zijn baantje op de tocht, zoals Victor Vlam suggereert? “Nee! Absoluut niet.”

Matthijs van Nieuwkerk en Peter van der Vorst © RTL

De televisiebaas van RTL, Peter van der Vorst, is voor Angela de Jong compléét door de mand gevallen door zijn kortstondige poging om Matthijs van Nieuwkerk de hand boven het hoofd te houden. Pas na druk van buitenaf besloot hij om de comeback van Matthijs tóch nog even uit te stellen; er is vooralsnog een streep gezet door al zijn programma’s.

Grote misser

Bridget Maasland stelt dat Peter hun bedrijf RTL imagoschade heeft bezorgd; dit hele fiasco kost de zendergroep sowieso veel geld. Volgens mediacriticus Victor Vlam is zijn baan daardoor in gevaar gekomen: “Misschien was Van der Vorst te gretig. Dat zou hem zijn baan kunnen kosten.”

Kijkcijferautoriteit Tina Nijkamp, die vroeger de zenderbaas was van SBS 6, is het daar niet mee eens. “Nee! Absoluut niet, zeker niet”, roept ze in Weekend. “Daarvoor is dit een te klein ding. Uit eigen ervaring weet ik: als programmadirecteur neem je tweehonderd beslissingen op een dag, en dit is een grote misser geweest.”

Op tijd ingegrepen

Tina vindt dat Peter ondanks zijn beruchte weekend twijfelen tóch niet te lang heeft gewacht met Matthijs op non-actief zetten. “Hij heeft op tijd ingegrepen en zijn fout toegegeven. Dat is het. Ik vind het dan ook raar dat het nu over Peter gaat. Waarom gaat het niet over al die leidinggevenden bij de NPO?”

Kijk eens naar een Gerard Timmer, aldus Tina. “Een NOS-directeur die alles zit te veranderen in zo’n rapport? Peter heeft toch ingegrepen en gezegd: ‘We stoppen ermee.’ Hij kon overigens ook niet anders, zakelijk gezien. Het was een veel te groot risico voor RTL als bedrijf. Het is dan ook absoluut niet iets om trots op te zijn.”

Te gretig geweest

Heeft Tina als oud-zenderbaas van SBS 6 een advies voor Peter? “Als ik Peter zou zijn, zou ik gewoon weer doorgaan. Ik zou dit zien als een fout, Peter is te gretig geweest. Maar uiteindelijk zal RTL er qua kijkcijfers niet slechter van worden dat het met Matthijs op dit moment niet meer doorgaat.”

Doet RTL er goed aan om Matthijs nu helemaal te lozen? “Als blijkt dat Matthijs onschuldig is, zou ik hem een Videoland-serie geven. Je hebt afspraken gemaakt, daar moet je fatsoenlijk mee omgaan. Ik vind niet dat je nu kunt zeggen: ‘Mooie manier om van hem af te komen.’ Dat zou ik onfatsoenlijk vinden, vanuit Peter gezien.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen