Wankelt de positie van Peter van der Vorst? ‘Het gaat niet om mij!’

Wankelt de positie van Peter van der Vorst als tv-baas van RTL nu hij zich zo heeft vergaloppeerd met Matthijs van Nieuwkerk? Victor Vlam denkt van wel, maar wat denkt hij zélf?

Peter van der Vorst © RTL

Het lijkt er echt op dat de tv-carrière van Matthijs van Nieuwkerk voorbij is: zijn imago staat dermate onder druk dat hij nooit meer in staat zal zijn om het grote publiek te bekoren. De mensen zijn het inmiddels wel zat met al die verhalen over zijn grensoverschrijdende gedrag. Het keelgrijpincident is voor veel mensen de druppel, zelfs al is het onbewezen.

Miljoenenstrop

Volgens het AD herkennen meerdere oud-medewerkers van De Wereld Draait Door zich in het keelgrijpincident en dan is er eigenlijk geen rechtszaak meer nodig om Matthijs in het oog van de publieke opinie veroordeeld te krijgen. Zelfs al is er niet genoeg juridisch bewijs, het zal bij de massa altijd blijven hangen dat meerdere oud-collega’s dit ondersteunen.

Peter van der Vorst, de tv-baas van RTL, heeft Matthijs na druk van buitenaf alsnog op non-actief gezet en hij erkent nu zijn megablunder, namelijk dat hij de presentator aangenomen heeft vóór de publicatie van het rapport-Van Rijn. En als RTL het contract met Matthijs niet kan ontbinden, dan kan dit een miljoenenstrop betekenen voor de zender.

Positie wankelt

Zal zo’n miljoenenblunder Peter zijn baan kosten? Mediacriticus Victor Vlam speculeert erover in De Telegraaf. “Ik denk dat Peter van der Vorsts baan niet helemaal zeker is, die foto waarop Peter zijn arm om Matthijs legt na het tekenen van het contract in december, is natuurlijk pijnlijk om te zien met terugwerkende kracht.”

Hij vervolgt: “De imagoschade voor RTL is ook fors. RTL moet zich intern afvragen waarom ze de aantijgingen van fysieke intimidatie niet zagen aankomen. Dit soort verhalen gingen al rond. Misschien was Van der Vorst te gretig. Dat zou hem zijn baan kunnen kosten.”

Peter reageert

Wat vindt Peter zelf van die suggestie? Hij reageert erop, ook in de krant: “Dit gaat niet over mijn positie, dit gaat over de misstanden bij de publieke omroep.”

Volgens Angela de Jong heeft Peter de beslissing om Matthijs alsnog te laten vallen genomen nadat de sponsor van zijn nieuwe Olympische Spelen-talkshow zou zijn afgehaakt, maar dat heeft Peter ontkend aan RTL Boulevard. Angela daarop cynisch: “Ja, natuurlijk, dat zou ik ook doen.”

‘Kan me voorstellen’

En wat is er volgens Peter waar van de bewering dat sporters te kennen hebben gegeven helemaal niet bij Matthijs aan te willen schuiven in zo’n talkshow?

Daarover zegt hij in de krant: “Ik kan me voorstellen als sporters dit soort ernstige beschuldigingen horen, die Matthijs overigens zelf ontkent, ze daar hun vraagtekens bij zetten als ze met hem rond de tafel gaan zitten.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat de positie van Peter van der Vorst wankelt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen