Jeroen Pauw regelde SBS 6-debat via Sam Hagens: ‘Ken ik al lang’

Vriend en vijand zijn het erover eens: het door Jeroen Pauw geproduceerde SBS 6-debat heeft veel invloed gehad op de verkiezingsuitslag. Hoe regelde hij dat tv-debat? “Via Sam Hagens.”

Sam Hagens en Jeroen Pauw © SBS 6

Jeroen Pauw heeft een flinke stempel gedrukt op de verkiezingscampagne met het door hem geproduceerde tv-debat op SBS 6, vooral omdat Frans Timmermans daarin keihard werd aangevallen door een sympathisant van Geert Wilders. De PVV-leider wist haar wél tevreden te stellen. Eén probleem: haar PVV-voorkeur werd helemaal nergens benoemd.

De zoon van

Het is Jeroen op felle kritiek komen te staan, zelfs aan tafel bij zijn pupil Khalid Kasem – al ondervroeg hij zijn mentor met de handrem erop. Hoe dan ook: wie heeft Jeroen eigenlijk in staat gesteld om dat debat te produceren? John de Mol produceert toch bijna alles zelf op SBS 6? Hoe is hij ertussen gekomen?

Nou, via VI-ster Sam Hagens, verklapt de tv-maker in in een podcast van Villamedia. “Ik wil zeggen hoe het gaat. Sam Hagens, en in mindere mate Merel Ek, maar vooral Sam Hagens, die ken ik al wat langer. Daar heb ik ook mee gewerkt toen wij HLF8 produceerden. Leuke jongen, de zoon van.”

Voorstel maken

Sam is de zoon van EenVandaag-ster Pieter Jan Hagens. “Ik heb natuurlijk ook weleens met hem over zijn vader, want ik ken zijn vader. Ik sprak dus met Sam en ik zei van: ‘Zou het niet leuk zijn om toch iets meer te doen dan alleen maar verslaggeving tijdens de verkiezingen?'”

En toen? “Toen waren we een beetje zo in gesprek en toen zei ik: weet je wat, ik ga een voorstel maken. Dus toen heb ik een voorstel gemaakt. Ik maak dan een voorstel. Hij vindt dat voorstel ook leuk. Ik zeg: ‘Nou, dan ga ik eens even kijken of Marco Louwerens dat wat vindt. Dan zegt Marco: ‘Nou, ik ga dat overleggen.'”

Ontfermen

Een paar weken later zat Jeroen al aan tafel met de Talpa-top. “In dit geval was het ook met de hoofdredacteur van Hart van Nederland. Nou, dan is er een producent. Dat ben ik dus niet. Een producent van TVBV (het door Jeroen opgerichte tv-bedrijf, red.). Die gaat dan praten over: wie gaat wat doen en hoeveel mag het kosten? En allemaal dat soort dingen.”

Jeroens rol was bescheiden, benadrukt hij. “Ik heb gezegd: ‘Ik ga mij wel ontfermen over de twee, over Sam en Merel. Die kunnen bij mij langskomen als ze zin hebben om nog eens even te kijken: hoe kunnen we dit allemaal een beetje scherp aanpakken?’ Zo gaat het.”

Khalid & Sophie

De invloed van Jeroen was nog veel groter, want hij mocht in aanloop naar de verkiezingen ook nog aansluiten als analist in Khalid & Sophie. Hoe is dat dan weer tot stand gekomen?

Nou, dat was volgens Jeroen een beetje een troostprijs. Eigenlijk wilde hij namelijk een door hem gepresenteerd tv-debat maken voor de omroep. “Alleen BNNVARA heeft dat niet gekregen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft u het idee dat Jeroen Pauw wel een héél grote vinger in de pap heeft in de mediawereld?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen