‘Khalid Kasem durft Jeroen Pauw niet te bekritiseren, is zijn coach!’

Het is twijfelachtig dat Jeroen Pauw zo vaak aan de talkshowtafel van Khalid & Sophie zit, want er is sprake van belangenverstrengeling, stelt Victor Vlam. “Hij is de coach van Khalid Kasem!”

Khalid Kasem, Sophie Hilbrand en Jeroen Pauw © NPO

Jeroen Pauw heeft een steeds prominentere rol in het publieke debat. Zo was hij in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vaste gast in de talkshow Khalid & Sophie. Daar verweerde hij zich onder meer tegen de kritiek op het door hem geproduceerde SBS 6-debat; daar stond een PVV-stemmer in het publiek te ageren tegen Timmermans.

Coach Pauw

Het was toen vooral Sophie Hilbrand die Jeroen daar vragen over stelde; Khalid Kasem hield zich koest. Waarom is dat? Het heeft te maken met belangenverstrengeling, legt mediacriticus Victor Vlam uit in de podcast De Communicado’s. Volgens hem is Khalid namelijk een van de vele talkshowhosts die wordt gecoacht door Jeroen.

Victor vertelt: “Van een aantal presentatoren is bekend dat Pauw die rol heeft vervuld. We weten natuurlijk dat hij Eva Jinek in het verleden heeft gecoacht. Rutger Castricum, dat is ook bekendgemaakt. Hij heeft ook Hélène Hendriks gecoacht. En wat wij inderdaad kunnen melden, is dat hij ook Khalid Kasem heeft gecoacht.”

‘Zijn mentor!’

Khalid is meerdere keren gesignaleerd op de vloer van TVBV, het bedrijf waar Jeroen aan verbonden is, aldus Victor. “En hij heeft daar een-op-een-sessies gehad met Pauw. Khalid Kasem wordt dus gecoacht door Jeroen Pauw. En ook dit is wel weer een hele belangrijke in de context van het debat wat SBS 6 heeft georganiseerd.”

Hij vervolgt: “Want hoe groot is de kans denk jij dat Khalid Kasem kritiek of commentaar gaat geven op het SBS-debat dat geproduceerd is door zijn mentor Jeroen Pauw? Ik denk dat die kans natuurlijk nihil is. Niet alleen is hij daardoor misschien een tafelgast kwijt, maar hij is ook zijn coach kwijt.”

‘Dat doet hij niet’

En Khalid is dan ook nog zijn relatie kwijt met iemand die heel machtig is in de televisiewereld, aldus Victor. “Met andere woorden: dat doet hij niet. En dat is nou precies waar Talpa voor heeft betaald. Zij betalen Jeroen Pauw een hele grote som geld omdat ze dan weten dat er heel veel mensen dat debat niet meer durven te bekritiseren.”

Waarom Jeroen zo populair is als coach? “Het is iemand die de mogelijkheid heeft om de nieuwe talkshow koning of koningin van Nederland te kronen. Dat zal absoluut een reden zijn voor sommige mensen om hem te vragen om gecoacht te worden.”

Dubbele pet

Co-host Lars Duursma heeft moeite met de dubbele petten van Khalid. “De kijker moet weten vanuit welk belang jij iets zegt en dat maakt voor mij die verhouding tussen coach en coachee eigenlijk zo problematisch. Heel vaak wil de coachee, degene die gecoacht wordt, helemaal niet dat half Nederland weet a) dat je gecoacht wordt, b) door wie.”

En dat maakt het allemaal heel ontransparant, besluit hij. “Dus weet de kijker ook niet wat er aan de hand is.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Er is een beeld ontstaan alsof Jeroen Pauw een zakkenvuller met een dubbele pet is. Terecht?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen