Vuurwerkverbod of niet? Frans Bauer en Renze Klamer oneens op tv

Frans Bauer en Renze Klamer zijn het met elkaar oneens over het instellen van een vuurwerkverbod. De een is voor, de ander is tegen. “Het is beter denk ik dat er vuurwerkshows zijn.”

Renze Klamer en Frans Bauer © RTL

Over een kleine twee weken is het zo ver: dan is het weer oudejaarsavond en steken flink wat mensen op straat hun eigen vuurwerk af. Steeds meer mensen zijn er tegen omdat het allemaal gevaarlijk spul is en er ieder jaar weer flink wat ritjes naar het Oogziekenhuis gemaakt worden. Moet dit allemaal wel zo verder? De meningen lopen uiteen.

Frans steekt zelf af

Frans Bauer is in elk geval wél fan van vuurwerk, vertelt hij in de talkshow Renze. “Ik ben wel van vuurwerk, ja, ik vind het wel mooi.”

Gastheer Renze Klamer: “Ook van zelf afsteken?”

Frans: “Ja. Als ik enigszins de kans krijg wel. Ik ben er echt serieus wel een fan van. Het is natuurlijk wel verstandig dat je dat dan veilig doet.”

Renze: “Maar kijk je dan liever naar een vuurwerkshow of haal je een paar pakketjes in huis?”

De Chinezen

Frans haalt zelf spul in huis. “Nou, ik ben eerlijk. Ik hou wel van echt zelf afsteken. Ik vind het wel iets moois hebben. De Chinezen doen het dagelijks.”

Renze lachend: “Dat is altijd een goed excuus. Ik ben het wel met je eens. Ik was vroeger echt… Ik wist wat een rotje kostte in zes verschillende vuurwerkwinkels. Ik wist echt alles, maar als je op een gegeven moment de statistieken ziet over het aantal ongelukken elk jaar, dan denk je toch wel: ja…”

Vuurwerkshows

Renze denkt dat we misschien beter naar centrale vuurwerkshows kunnen gaan. “Als je naar zo’n vuurwerkshow gaat, dan heb je veel mooier vuurwerk dan ik zelf kan betalen en je staat er alsnog dichtbij.”

Frans: “Ik zie mezelf nog wel lopen als kind, hè, vroeger. Het had toch ook iets spannends.”

Renze: “Het was megaspannend, maar het was ook niet altijd helemaal veilig als ik nu terugdenk. Het is beter denk ik dat er vuurwerkshows zijn, maar jij wil het liefst zelf blijven afsteken?”

Bepaalde leeftijd

Ja, vindt Frans. “Ja, ik vond het als kind mooi, maar heel eerlijk: het is gevaarlijk, dus de manier waarop je het afsteekt is wel van belang. Misschien moet je het op een bepaalde leeftijd inschalen.”

Even aan de Chinezen vragen…

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wie steunt u in deze discussie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen