Matthijs van Nieuwkerk: ‘SBS-deal afgeketst vanwege John de Mol’

Matthijs van Nieuwkerk heeft voor RTL 4 gekozen en niet voor SBS 6, omdat hij niet al zijn programma’s wil laten produceren door John de Mol. Dat laat hij weten via boezemvriend Özcan Akyol.

Matthijs van Nieuwkerk en John de Mol © NPO, RTL

Er is in de afgelopen periode flink getrokken aan Matthijs van Nieuwkerk: de meeste mensen zijn al over de DWDD-rel heen en de presentator wordt nog steeds gezien als een A-ster. Lange tijd ging het gerucht dat Matthijs voor SBS 6 zou gaan, omdat moederbedrijf Talpa zijn goede vriend Frans Klein had aangetrokken voor een functie in de top.

Matthijs reageert

Matthijs heeft echter getekend bij RTL 4 en dat komt volgens Paul Römer, een andere Talpa-bobo, omdat de presentator SBS 6 ‘te rauw‘ vindt, doelend op programma’s als Vandaag Inside en Peter Gillis: Massa is Kassa. Johan Derksen voelde zich daarom een beetje aangevallen, maar volgens Özcan Akyol zit de vork anders in de steel.

Als goede vriend van Matthijs heeft Özcan dit gelijk even nagevraagd, vertelt hij in Vandaag Inside. “Ik heb dat gevraagd van: ‘Klopt dat?’ Hij zegt: ‘Daar is helemaal niks van waar en ik heb die Paul Römer nooit gesproken enzo. Ik wilde dolgraag komen naar Talpa.’ Die link is er ook met Frans Klein.”

Alles John de Mol

Waarom is de SBS-deal dan afgeketst? Özcan: “Het probleem met Talpa is dat alle programma’s geproduceerd moeten worden door John de Mol, dus als jij een muziekprogramma wil maken? John de Mol. Als jij naar Parijs wil gaan? John de Mol. Af en toe wil je ook wel keuze hebben daarin.”

Johan Derksen: “Ja, en Matthijs wil ook zelf produceren, want dat maakt het aantrekkelijk.”

Özcan: “Dat weet ik niet, dat zal ongetwijfeld meespelen. Hij zal ook natuurlijk een relatie hebben met Joop van den Ende.”

Eclectisch SBS 6

Joop van den Ende, die samen met John miljardair is geworden, is betrokken bij het mediabedrijf van zijn dochter: MediaLane. En daar werkt Matthijs graag mee samen. Johan verbaasd: “Hier bij Talpa produceert Jeroen Pauw ook programma’s, dus het is niet alleen maar John de Mol.”

Wilfred Genee corrigeert hem: “Alleen maar debatten, hè?”

Özcan: “Maar het is dus echt niet zo. Hij wilde juist komen vanwege VI en dat het hier een beetje eclectisch is met allerlei verschillende programma’s. Hij vond het juist wel leuk, maar dat was de reden waarom hij niet kwam, dus die Paul Römer… Dat is wel bullsh*t wat hij zei.”

Waardeloze pudding

Johan vindt het flauw dat Paul Römer zoiets zegt. “Ja, als hij dat uit de duim zuigt is het een waardeloze pudding.”

Wilfred: “Dus als Matthijs het zelf had kunnen produceren was hij hiernaartoe gekomen?”

Özcan: “Niet zelf, maar hij heeft bijvoorbeeld heel lang gewerkt met Joop van den Ende. Waarom zou hij die relatie verbreken?”

Wilfred: “Daar had hij ook een goede financiële regeling mee, met Joop.”

‘Wie begrijpt mij?’

Özcan: “Dat heb je dan toch ook met John de Mol? Het gaat echt niet meer om geld als je met een van die twee mannen samenwerkt. Het gaat meer om: wie begrijpt mij beter?”

Bij Talpa gaat alle creativiteit door de John de Mol-trechter en daar had Matthijs geen zin in. Johan: “Voor Frans Klein is het wel pijnlijk dat hij naar SBS gehaald is, want die is gehaald om Matthijs binnen te halen.”

Özcan: “Hij moest dat wel doen, ja.”

Helaas voor Frans: bij Talpa bepaalt John de Mol dus de creatieve menukaart…

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen