Na lange tv-afwezigheid: Frans Bauer stelt teleur met comeback

Frans Bauer stelt cijfermatig behoorlijk teleur met zijn comeback op televisie. Tina Nijkamp, het kijkcijfergeweten van Hilversum, spreekt van een ‘matige start’. Maar Angela de Jong is lyrisch.

Frans Bauer © Roland J. Reinders

We hebben Frans Bauer al een tijdje niet gezien op televisie. Er was een periode dat hij cóntinu in beeld kwam tussen allerlei bananenschillen. De ene na de andere BN’er werd in de zeik genomen bij Bananasplit. Maar nu is de volkszanger terug met een maatschappelijk relevante show over laaggeletterdheid: Leven Zonder Letters.

‘Heel jammer’

Het programma van Frans ging gisterenavond om half tien in première op ’s lands meest bekeken tv-zender NPO 1, maar wist niet heel erg veel mensen te bekoren. “De tv-terugkeer van Frans Bauer met zijn zo aan het hart gelegen programma scoorde 644 duizend kijkers en slechts 7 procent marktaandeel in de commerciële doelgroep 25 tot 54 jaar.”

Tina spreekt op haar analysekanaal dan ook van een ‘matige start’. “Helaas. Echt jammer, want een programma met dit thema past een-op-een bij de NPO. Wel scoort Frans het DUBBELE van concurrent zanger Jan Smit met zijn ‘me, myself and I’-voetbalsoap over FC Volendam, die hiervoor op dit tijdstip werd uitgezonden.”

Saillaint detail

Het is opvallend dat Khalid & Sophie, waar Frans zat om zijn programma te promoten, met 715 duizend kijkers beter scoorde. Tina spreekt van een ‘saillant detail’. Kennelijk zijn er niet genoeg mensen getriggerd om te blijven hangen.

Wat er voor Frans zat? Droomhuis Gezocht. “Dionne Stax en Carrie ten Napel zorgen ervoor dat NPO 1 score verdriedubbelt (!) ten opzichte van vorige week: zij scoren 920 duizend kijkers. Daar waar The Biohack Project de afgelopen weken nog niet eens 300 duizend kijkers haalde. Poeh, wat was dat programma een kijkcijferblamage.”

Kijkcijferdipje

Ook het programma ná Frans, De Avondshow met Arjen Lubach, scoorde met 888 duizend kijkers een stuk beter. “Daaraan zie je dus dat Frans Bauer helaas echt voor een dipje bij NPO 1 zorgt. Voor de grootste zender van ons land, NPO 1, is 644 duizend kijkers voor primetime helaas niet heel veel.”

Het is opvallend, omdat Frans wel de gunfactor heeft. “Vind het zelf ook jammer (vind Frans Bauer ook heel leuk) maar het is niet anders. Teleurstellend begin, zeker ook gezien de hoeveelheid promotie.”

Angela wél lyrisch

Gelukkig is Angela de Jong wél lyrisch. “Had ik al gezegd dat Frans Bauer een standbeeld verdient? Nee? Bij deze dan. Als je als ster van AvroTros elk programma mag maken dat je wilt, dan weten we het allemaal wel, toch? Dan boek je een reisje naar de andere kant van de wereld, met je hele gezin”, schrijft ze in het AD.

“Maar wat zei Frans? Die zei dat hij een programma wilde maken over laaggeletterden. (…) Het levert een programma op, Leven Zonder Letters, zoals ik al een tijdje niet heb gezien bij de NPO, waarin op een toegankelijke, vrolijke manier een lastig maatschappelijk thema inzichtelijk wordt gemaakt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Frans Bauer deed jarenlang Bananasplit. Tijd voor een terugkeer op NPO 1?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen