Publiekslieveling of niet, Frans Bauer scoort héél slecht: ‘Doet zeer’

Het is een echte tegenvaller: Frans Bauer weet als presentator van maatschappelijk betrokken programma’s totaal niet te scoren. “Vooral in de commerciële doelgroep is de score héél laag!”

Frans Bauer © AvroTros

We kennen Frans Bauer als de man die op televisie babi pangang bestelt of collega-BN’ers laat schrikken, maar nu zien we hem opeens de hele tijd met een heel serieus gezicht over de buis paraderen. Hij heeft een programma gemaakt over laaggeletterdheid: heel nobel, maar als Frans het niet presenteerde, dan stond dit in de vooravond van NPO 2.

Geen goede cijfers

Frans heeft het echter voor elkaar gekregen dat Leven Zonder Letters een enórm prominente plek heeft gekregen: elke maandagavond om half tien op ’s lands meest bekeken tv-zender NPO 1. Helaas scoorde de première vorige week al mager – 644 duizend kijkers en 7 procent marktaandeel in de commerciële doelgroep – maar nu zakt hij nog verder weg.

Nee, onthult kijkcijferanalist Tina Nijkamp. “Zit Frans Bauer in de lift na de matige kijkcijferstart van vorige week? Lovende recensies, een echt NPO-programma, maar helaas: geen goede kijkcijfers voor publiekslieveling Frans Bauer en Leven Zonder Letters op NPO 1”, schrijft ze op haar analysekanaal.

‘Het doet zeer’

Hoeveel van die 644 duizend kijkers (dat liep inclusief uitgesteld kijken op tot 899 duizend) zijn er overgebleven? “Het is nu weggezakt naar 526 duizend kijkers. En dat doet toch zeer. Frans gunnen we de wereld en we kunnen ons ook niet voorstellen dat hij lage kijkcijfers haalt, maar het is niet anders.”

De NPO verkoopt vooral advertenties in de boodschappersdoelgroep. En daarin is de score volgens Tina ‘echt extreem laag’ met 3,8 procent marktaandeel. Poeh, poeh, het houdt niet over. Hoeveel boodschappers zijn dat? Twintig mensen die elke week naar Albert Heijn gaan? Wat een drama.

Goed nieuws

Waarmee is dit dramacijfer te vergelijken? “Het is vergelijkbaar met GoedNieuws Vandaag. Het is dan ook de laagst bekeken score primetime van NPO 1, SBS 6, RTL 4, NPO 2, RTL5. Het is helaas niet mooier te maken. Balen.”

Bij de commerciëlen begon Caroline Tensen met een nieuw programma, namelijk Kopen of Slopen op RTL 4. Zij zette 687 duizend kijkers en 20 procent marktaandeel in de doelgroep neer. “En dus zal RTL 4 tevreden zijn.”

De winnaar op prime time was Chateau Meiland met 1,1 miljoen kijkers op SBS 6.

NPO 1-flops

Al met al gaat het dus niet best met ’s lands meest bekeken zender NPO 1, concludeert Tina. “Voor wie dit tv-seizoen het meest mislukt is? Voor NPO 1. Heel vervelend. Veel flops en bijna niets lijkt prime time echt te willen lukken.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het een verrassing dat Frans Bauer niet scoort met maatschappelijk betrokken tv?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen