Rutger Castricum krijgt nare bijsmaak van collega’s Angela de Jong

Rutger Castricum krijgt een nare bijsmaak in zijn mond van het vernietigende artikel dat twee Angela de Jong-collega’s hebben geschreven over zijn NPO. “Zij zijn ook van de Belgen!”

Rutger Castricum en Angela de Jong © SBS, RTL

Het AD heeft echt een vernietigend stuk geschreven over de NPO, waarin onder meer wordt verklapt dat de grote bazin Frederieke Leeflang nogal hypocriet is met haar mega-Matthijs-boete van 50.000 euro. Maar er zitten ook pittige uitspraken in van Jeroen Pauw, wiens Op1 wordt gekielhaald: “De NPO is een doolhof van meningen, leugens en halve feiten!”

Opzienbarend

Rutger Castricum, presentator bij PowNed, is tegenwoordig een warm pleitbezorger van de NPO en is daarom boos op Angela de Jongs collega’s Dennis Jansen en Gudo Tienhooven. “Ik vind het niet zo opzienbarend. Ik moet zeggen, ik heb dat hele artikel van het AD gelezen en ik vond het een opstapeling van wat we allemaal al wisten.”

Het is een verdachte timing, zegt hij aan tafel bij Vandaag Inside. “Het is een aanval op de publieke omroep op het moment dat de VVD roept dat er 400 miljoen bezuinigd moet worden. Ik vind het nogal wat. Ik moet heel eerlijk zeggen dat het ook aan mijn hart gaat.”

Eigen hachje

Wilfred Genee vindt Rutger wel heel gekleurd. “Jij bent van de publieke omroep, toch, of niet? Nog geen Talpa-ster?”

Rutger: “Ja, dat klopt. Ik ben van de publieke omroep, maar het is niet om mijn eigen hachje te redden. Alhoewel…”

Wilfred: “Ja, vier kinderen, een hypotheek. Ik wil niet moeilijk doen, maar…”

Rutger: “Ja, daar moeten ze van af blijven, dat klopt wel ja. Nee, maar ik denk dat iedereen met een journalistiek hart ook een hart moet hebben voor de publieke omroep.”

De Belgen

Johan Derksen vindt Rutger te ver gaan. Nu ga je doordraven.”

Rutger: “Nou, Johan, als je naar SBS kijkt, daar hebben we dit programma. De publieke omroep is jaloers op een VI-achtig programma, maar daarna is er bij SBS qua journalistiek niet veel. RTL wordt overgenomen door de Belgen als het wordt goedgekeurd. Dan zijn we in Nederland overgeleverd aan de Belgen. Dan hebben we meer dan ooit de NPO nodig.”

Wilfred kritisch

Wilfred is niet zo onder de indruk van de NPO. Hij zegt: “Noem even een paar goede programma’s van de NPO dan. Zonder gekheid. Er is geen goede latenight-talkshow, er is geen goede vooravondtalkshow, naar Nieuwsuur kijkt niemand meer.”

Rutger wijst dan op documentaires. “Het is belangrijk dat dat moet blijven.”

Nare bijsmaak

Tot slot: waarom is het volgens Rutger verdacht dat het AD juist tijdens deze formatie met dit vernietigende artikel komt? Hij zegt: “Ik vind wel dat als je het AD-artikel leest – wat dan heel toevallig ook van de Belgen is, hè – dat je er een nare bijsmaak bij krijgt. Dan denk ik: alles wordt bij elkaar opgeteld.”

Oftewel: Rutger suggereert dat de berichtgeving wordt aangestuurd door AD-moeder DPG Media, die RTL Nederland over wil nemen en in die zin dus baat heeft bij een kleinere NPO.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Rutger Castricum begint inmiddels NPO te ademen. Beetje te fanatiek?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen