NPO praatte stiekem gewoon met Matthijs: ’50.000 euro boete!’

De grote NPO-bazin Frederieke Leeflang blijkt twee gezichten te hebben: voor de bühne streng voor Matthijs van Nieuwkerk, backstage babbelen over een nieuw contract. “50K boete!”

Matthijs van Nieuwkerk en Frederieke Leeflang © Tom Tenseldam, Michel Schnater

Het wordt door insiders gezien als een absolute gamechanger: de buitengewoon strenge uitspraken die de grote NPO-bazin Frederieke Leeflang begin oktober deed in de Volkskrant. Ze zat daar heel onbuigzaam te praten over een eventuele comeback van Matthijs van Nieuwkerk. Allemaal voorwaarden zette ze uiteen in dat vraaggesprek.

Zedendelinquent

Matthijs mocht alleen terug als hij door drie hoepeltjes was gesprongen: eerst moest het rapport er liggen, verder mocht zijn comeback ‘niet leiden tot onveiligheid op de werkvloer’ en ‘er moet een zeker reflectief vermogen zijn’. Wat pijnlijk zeg: de ene dag ben je A-ster, de andere dag praat je bazin in de krant over je alsof je een soort zedendelinquent bent.

Díe dag is alles veranderd voor Matthijs, stelt omroepinsider Rutger Castricum nu aan tafel bij Vandaag Inside. Ze dreef hem als het ware in de armen van RTL en Talpa – bij RTL heeft hij nu getekend, een Talpa-deal ketste af door de houding van John de Mol. Maar eh, de NPO was toch sowieso geen optie vanwege boosvrouw Frederieke? Of zit dit anders?

Huichelachtig

Ja, dit zit anders. Het AD heeft gisterenavond echt een heel vernietigend stuk gepubliceerd over de publieke omroep: ‘Matthijs van Nieuwkerk, Op1 en honderden klachten: het is chaos bij de NPO‘. We lezen hierin allerlei gekkigheden, maar ook dat de NPO dus stiekem gewoon aan het babbelen was met Matthijs. Met dat rapport nog ver uit zicht.

Frederieke zit voor de bühne dus heel streng te doen, maar backstage nog nét geen contractonderhandelingen te voeren. Wat is dit voor een schijnvertoning? In Hilversum is dit heel gewoon, want Bridget Maasland vindt dat RTL dit ook had moeten doen, maar voor de mensen buiten de bubbel komt dit heel huichelachtig over. En dat is het ook.

50.000 euro

Die ondeugende Frederieke geneerde zich kennelijk dermate voor dat gebabbel met Matthijs dat betrokkenen een geheimhoudingscontract moesten tekenen op straffe van 50.000 euro. Jan Slagter, die met zijn Omroep MAX klaarstond als een soort opvanghuis voor Matthijs, bevestigt dat in het AD: “Jazeker, dat kan ik nu wel zeggen.”

Jan heeft dus ook getekend. Gelukkig heeft hij zijn lippen stijf op elkaar gehouden, anders had hij er nog wel een jaar MAX Geheugentrainer aan vast kunnen plakken. “Ik was degene die aandrong om te gaan praten met Matthijs. Als je wacht, ben je te laat, want iedereen wist dat meerdere partijen Matthijs wilden hebben.”

Allemaal geheim

Heel juicy allemaal. En wie krijgt het mes van Jan in de rug? Frederieke natuurlijk. “Het moest van Frederieke allemaal geheim blijven, omdat zij altijd heeft gezegd dat er pas gepraat mocht worden met Matthijs ná de uitkomst van het rapport van Van Rijn. Als het zou uitkomen, zou ze gezichtsverlies lijden.”

Ah, dat lijdt Frederieke nu dus vroegtijdig. Gênant en onhoudbaar. En nu krijgt ze ook nog Johan Derksen op haar dak: “Ik ken haar niet, maar uit de media vind ik haar een heel vervelende vrouw. O, dat klopt wel, ze heeft ook een vervelend gezicht. Het is hypocriet, hypocriet. Je staat altijd voor lul als het uitkomt met geheimhouden.”

Zo goed als beklonken

Critici zijn het erover eens dat het sterker zou zijn geweest als Matthijs zijn comeback zou hebben gemaakt bij de NPO en niet bij RTL. De ultieme verzoening. Geen beeld alsof hij is gevlucht naar de commerciëlen. En dat was volgens Rutger Castricum ook de bedoeling. “Volgens mij was het zo goed als beklonken met Matthijs van Nieuwkerk.”

Ja? “Die indruk had ik wel, ja. Ik denk dus vanwege die uitspraken van Leeflang in de krant van: ‘We moeten dat onderzoek afwachten’, dat Matthijs zei: ‘Daar ga ik niet op wachten.’”

En zo is NPO’s geheime Matthijs-missie op niets uitgelopen. Een verloren strijd tussen imago en verlangen.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen