Rutger Castricum verliest sympathie SBS 6-kijker: ‘Wissel maar in’

Rutger Castricum lijkt in een vrij rap tempo de sympathie van de SBS 6-kijker te verliezen. Het is echt opvallend hoeveel negatieve reacties hij opeens uitlokt, bij kijkers én bij televisiecritici.

Mona Keijzer en Rutger Castricum © SBS 6

Het is misschien wel de grootste misstap die Hélène Hendriks heeft begaan tijdens de voorbereidingen op haar nieuwe talkshow De Oranjezondag. Waar ze eerder altijd met wisselende sidekicks werkte, heeft ze nu Rutger Castricum als vaste sidekick en dat drukt toch een bepaalde stempel op de show. Ze worden ook echt als duo gepresenteerd.

Jan Slagter junior

Waar je sommige tv-sterren prima dagelijks kunt hebben, is Rutger zelfs wékelijks al te veel voor een aantal kijkers. Mensen vinden hem té nadrukkelijk aanwezig in De Oranjezondag en vinden hem bovendien irritant lachen. Het toppunt was gisterenavond: nog niet eerder verschenen er in één uur zóveel negatieve berichten over Rutger op X.

Rutger zat aan tafel met Mona Keijzer en hij had zich heel duidelijk voorgenomen om haar aan te vallen op het plan van haar partij BBB om te bezuinigen op de publieke omroep. Ooit kwam zijn omroep PowNed het bestel in om die hele NPO van binnen op te blazen, maar tegenwoordig is Rutger gewoon een soort Jan Slagter junior.

Staatssubsidietiet

Het is echt clownesk hoe Rutger praat over de voorgenomen bezuinigingen op de publieke omroep. Hij kijkt erbij alsof de dijken op doorbreken staan. En de gemiddelde SBS-kijker? Die stemt behoorlijk rechts en is helemaal niet zo’n fan van de NPO. “Wat wordt Rutger Castricum een vreselijke linkse kwal geworden. Gatver”, zegt een tv-kijker dan ook op X.

Inge stoort zich ook aan hem. “Ik vind die Rutger ineens heel erg irritant… Laat niemand uitpraten en hoort alleen zichzelf graag praten.”

Weer een ander: “Sinds dat die Rutger aan de staatssubsidietiet loopt te lurken met PowNed is het een hele enge, irritante, hypocriete vent geworden.”

Ingewisseld

Mediacriticus Victor Vlam denkt dat de SBS 6-kijker het goed zat begint te raken. Hij schrijft op X: “Mochten de kijkcijfers van De Oranjezondag dalen, dan denk ik dat Rutger Castricum weleens ingewisseld zou kunnen worden.”

Zangeres Marga Bult daarop: “Laten we het hopen.”

En Iksiz: “Gouden opmerking van Mona ook, toen werd gevraagd of ze weer een keer aan zou schuiven. Ja, maar alleen als Rutger er dan niet is. You go Mona!”

Chaotisch

Ook Tina Nijkamp is die Rutger wel een beetje zat, zegt ze in haar podcast Tina’s TV Update. “Het was natuurlijk toch wel weer een hele chaotische uitzending, waarbij Hélène het moeilijk had om zeg maar de regie te houden tussen Rutger en Mona. Rutger had zeker het plan om Mona aan te vallen op haar NPO-plannen.”

Ze vervolgt: “Rutger opende de aanval op Mona, maar dat vond ik toch wel heel vreemd, want hij kwam met allerlei argumenten die niet kloppen. Hij begon een beetje in het wilde weg om zich heen te slaan, van: ‘De NPO kan dan niet meer bestaan en geen goede programma’s meer maken.’”

Heel veel geld

Onzin, aldus Tina. De NPO krijgt volgens haar echt héél veel geld. “Bij SBS 6 hadden we in mijn tijd een budget van 68 miljoen voor alle programma’s inclusief presentatoren en nieuws, echt de hele boel. Vergeleken met NPO 1: die krijgt alleen al dit jaar 600 miljoen om te besteden aan de programmering. Nou ja, dat is natuurlijk een heel groot verschil.”

“De rest – er gaat meer dan een miljard overheidsgeld naar de NPO – gaat naar organisatie, gebouwen en directeuren. Daar heeft Rutger het dan weer niet over en dat vond ik toch vreemd, want hij is met zijn omroep PowNed toch in het bestel gekomen om eigenlijk juist tegen de gevestigde orde een beetje rumoer te maken en ertegenaan te trappen.”

Daar is niets meer van over. “Nu praat hij eigenlijk net als ieder ander altijd doet bij die omroepen in Hilversum.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Rutger Castricum wil dat de geldgolven tegen het NPO-gebouw aan blijven klotsen. Sympathiek standpunt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen